200 дка гори в Ардинско ще бъдат третирани срещу борова процесионка

Гюнер ШЮКРИ
„Над 200 дка иглолистни гори в обхвата на Държавно горско стопанство – Ардино ще бъдат третирани срещу борова процесионка. Пръскането с авиационна техника ще се извърши на 9 и 10 септември”. Това съобщи кметът на община Ардино Ресми Мурад пред кметове и кметски наместници на редовната месечна кметска среща. Горските насаждения ще бъдат обработени с препарат „Дифлубензурон” в землищата на Любино, Латинка, Дядовци, Горно Прахово и Башево. Ресми Мурад възложи на селските управници да информират всички селскостопански производители и пчелари да не допускат домашни животни и пчели в посочените горските територии.
Боровата процесионка е най-разпространеният вредител по иглолистните култури. Наблюдава се като лястовиче гнездо в клоните на дървото, в което се излюпват стотици ларви на насекомите, които се хранят единствено с игличките на дърветата. Нападнатите дървета стават кафяви и скоро след това изсъхват. Процесионката е опасна не само за гората, но и за човека, тъй като гъсеницата й отделя парливи отровни вещества и власинки, които почти във всички случаи предизвикват силни алергични реакции, казват специалистите.
„На територията на общината стартираха много проекти, за да се подобри качеството на живота в региона. Тази година е добра по отношение на инвестициите. Градът придобива нов облик. Към края на годината ще бъде завършено и строителството на новата автогара на града. Ремонтирана бе спортната зала „Юнак”, към края на изпълнението е и обновяването на градския прак в центъра на града. Преди няколко дни стартира и изграждането на мултифункционално игрище в СОУ „Васил Левски”, заяви още Ресми Мурад.
По повод предстоящите избори за народни представители на 5 октомври
секретарят на общината инж. Кемал Алиев възложи на селските управници да огледат изборните помещения, кабините за гласуване, техниката, наличните урни и при необходимост да ги приведат в съответствие с изискванията за провеждане на изборен процес.
24rodopi.com
hard admin

*

Top