200 лева е разликата в учителските заплати в Източните Родопи

Разработването на нови ясни критерии за формирането на средната брутна работна заплата в училищата на област Кърджали ще поиска СБУ от МОН. Това стана ясно по време на  провеждащата се в Кърджали Регионална конференция на КНСБ, която поставя началото на проявите, посветени на 25 години от създаването на синдиката, посочва радио „Дарик”. Във форума участваха председателят на СБУ Янка Такева, кметове на общини, директори на училища, учители.

Искането за разработване на нова формула за разпределението на единните разходни стандарти формулира Янка Такева. Тя бе провокирана от данните, които бяха изнесени от председателят на Регионалния съвет на КНСБ в Кърджали Иванка Караколева, свързани с големите разлики в средните брутни работни заплати в различни училищата на Кърджалийско.
Синдикалистката цитира данни от общините в Кърджалийско, според които излиза, че разликата между най-високата и най-ниската заплата за педагогическия персонал в детските градини е 316 лева, а за непедагогическия – 185 лева.
Фрапиращи разлики има и при средните образователни и основните училище, както и при професионалните гимназии. Разликата между най-високата и най-ниската заплата в СОУ-та е 200 лева, в основните училища – 249 лева, а в професионалните гимназии  –  218 лева.
Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис поздрави участниците в конференцията с 25-годишнината на Синдиката и подчерта, че през годините той се е утвърдил като най-голямата неправителствена организация заслужила доверието на хората с работата си. В изказването си кметът посочи и ролята на местните структури на КНСБ и Синдиката на българските учители за решаване проблемите на учителското съсловие и за развитието на образованието в общината.
„През годините ние показахме едно добро партньорство, което се затвърди и се надявам, че то дава своите резултати по отношение на по-добрата политика, която се опитва да провежда община Кърджали в сферата на образованието и по-добрите резултати, които отчитаме всяка година”, каза инж. Азис.
24rodopi.com
hard admin

*

Top