200 свободни работни места в Кърджали, но всички питат за офертата „Жена за чистене на къщи в Лондон“

200 свободни работни места обяви Бюрото по труда, но интересът към една от офертите в 24rodopi.com – за работа в Англия, е много по-голям.
200 са свободните позиции в Кърджали, но от месеци стоят незаети. Най-много са местата за шивачки, предачки и окачествителки на продукция. Търсят се работници и за обувната промишленост. Проблемът е, че фирмите предлагат минимално заплащане за 12-часов работен ден. При тези условия безработните отказват предложенията и губят обезщетенията, коментираха експерти по трудова заетост. Според тях българските работодатели вече се сблъскват с негативния ефект от ниската цена на труда у нас.
В Кърджали вакантни места има и в машиностроенето, където заплатите са между 600 и 1000 лева на месец. Но дори и при тези нива желаещи няма, защото младите специалисти предпочитат работа на Запад. Въпреки липсата на кандидати тенденцията е към увеличаване на работните места. Но за да бъдат заети, фирмите ще трябва да увеличат заплатите, е мнението на експертите.
„Търся жена за чистене на къщи в Лондон. Предлагам едногодишен трудов договор, осигурени са квартира и транспорт. 5-дневна работна седмица – от понеделник до петък, 8 часа работен ден с 4 почивки, 500 лири първоначална месечна заплата”, гласи обявата в 24rodopi.com, която измести всички оферти на Бюрото по труда.
hard admin

*

Top