2000 лв. глоба, ако гърмим с пиратка

[img]piratki.jpg[/img]

По традиция в навечерието на коледните и новогодишните празници кметовете пускат специални наредби, с които забраняват употребата на пиратки и фойерверки на обществени места. В последните години българинът гърми като за световно на Нова година. А и в случая алкохолът не е добър съветник. Законът за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите забранява хвърлянето и възпламеняването на бомбички, пиратки и други гърмящи пожароопасни изделия на обществени места. Глобите са от 500 до 2000 лв. Същата санкция е предвидена и за търговци, които продават пиратки и фойерверки без необходимите разрешителни. Законът не позволява взривоопасните изделия да се продават на открито – по базари, сергии и павилиони.
В нашата област има пет лицензирани магазина, където може да купите пиратки и фойерварки. Четири са в Кърджали – последният регистриран е щанд на БИЛАА, един има в Ардино. Този в Момчилград не е подновил лиценза си.
Можем май само да сме доволни, че кризата срина и продажбата на пиратки.
Заредили сме всякаква стока, хората нямат пари, жалват се търговци. Най-евтините и масови са буквално без пари – кутията от 100 пиратки се продава само за 1,50 лв. Отделно на бройка може да се намерят за 20, 30 и 50 ст. За 10 лв. пък могат да се вземат 6 кутии. някои вече се насочват към по-големите фойерверки, които искрят красиво и създават празнично настроение. Освен всичко друго са и по-безопасни, един струва между 1,50 и 2,50 лв. в зависимост от големината си.
Почти всички пиратки, които се продават извън лицензираните магазини са китайски внос. На повечето места търговците са се съобразили с изискванията на закона и върху пакетчетата има етикет с името на фирмата вносител, телефон за връзка и инструкции за безопасност.
Манията да се гърми точно в полунощ не е характерна само за България, това се случва навсякъде по света. Но в другите страни има строги правила, които се спазват. Още по-строги са санкциите за нарушителите. У нас инциденти с пиратки и фойерверки има всяка година, въпреки дежурната заповед на кметовете за забрана. Затова вместо да търсите по гаражи и магазини безопасни пиратки, по-добре наблегнете на украсата на коледната елха, запалете по един бенгалски огън на открито, а ако чак толкова държите, гръмнете. Но нека това да е с тапата от шампанско.

Информация: Нов Живот

Спасов

*

Top