22-годишен от Шопци почина от кучешка тения! Мъжът не е бил лекуван, нямал оплаквания

22-годишен мъж от кирковското село Шопци е починал от кучешка тения. Той не е бил лекуван, нямал оплаквания.

Случаят бе потвърден пред репортер на 24rodopi.com общинския съветник д-р Марин Мухтаров.

Кучешка тения убива кърджалийци. Заразата тръгва от детските площадки. Това алармира на сесия преди 6 месеца д-р Марин Мухтаров. Той цитира данни на Регионалната здравна инспекция, според които в област Кърджали в периода 2007-2009 г. е имало 43 случая на кучешка тения. Заразени са били 6 деца.В периода 2010-2012 г. болестта са развили 42 души. Пострадалите деца са 2. Общо за двата периода починалите са трима. Само за тази година заразените вече са 6. Според статистиката, заразените в нашата област са три пъти повече, отколкото в другите райони на страната.
Д-р Мухтаров посочи, че заразата се разпространява чрез изпражненията на кучетата. Най-често те избират да се изходят в детските площадки в пясъчниците. Там децата играят и прихващат кучешката тения.

Ехинококоза (на латински: Echinococcosis, нарича се още Кучешката тения, на гръцки ἐχῖνος – бодил, κόκκος – ядка) е типична зооантрополозна хелминтоза, на която половозрялата форма паразитира в червата на месоядните животни. Ларвната форма се развива във вътрешните органи на бозайниците, включително и човека. Не е възможно заразяване човек – човек.

Починалият е Ремзи Сюлейман – тук

 
hard admin

*

Top