22-ма от ДПС „кичат” ген. Делов с нов орден

Подписка иска „Стара планина” 1-ва степен за генерала

 

54 подписа на кърджалийци дадоха старт на Националната кампания за удостояване на генерал Васил Делов с орден “Стара планина” 1-ва степен с мечове. Това обяви народният предсатвител Цвета Караянчева, която е и председател на създадения в неделя комитет. В учредителното събрание за участвали 50 души, а членове на Комитета са още областният управител Иванка Таушанова, председателят на групата съветници на ГЕРБ в Общинския съвет в Кърджали-Илия Илиев, както и почетният гражданин на града-художникът Джемал Емурлов-Джими.

„В неделя станахме свидетели на лицемерието на ДПС. Първо поднесоха цветя на паметника на Освободителя на Кърджали, а малко по-късно не счетоха, че той е достоен за почетно звание. Няма как да се позволи на една политическа сила да размахва пръст и да прави каквото си иска в региона”, заяви депутатът Цвета Караянчева. Подкрепа на инициативата комитетът е получил от всички градове, в които се чества 100-годишнината от Балканската война, добави още тя. Съгласни с идеята са били и членовете на Националния комитет за честванията, чийто председател е Цветан Цветанов. В момента се уточняват местата, където кърджалийци ще могат да поставят своите имена в подписката. Най-вероятно това ще става пред паметниците на Васил Делов и Васил Левски в града, както и край читалище „Обединение”, заявиха организаторите. Подписката ще продължи до 30 октомври, а вече са изпратени празни бланки във всички големи градове.

„Наблюдавахме дефицит на демокрация. В случая имаше едно несъобразяване в последния момент с решението на Инициативния комитет, чийто председател е кметът Хасан Азис. Нямаше възможност за гражданска реакция”, заяви областният управител Иванка Таушанова.

Припомняме, че в края на миналата седмица в Общинския съвет бе внесена подписка от името на 360 души, в която се настоява генерал Делов да не бъде удостояван с почетно звание. Тя пък бе предшествана с декларация от Федерацията на турците от Балканите, остро осъждаща подобен акт от страна на съветниците от ДПС. По време на тържествената сесия 22-ма съветници от Движението гласуваха „въздържал се”, при което Освободителят на Кърджали не получи званието почетен гражданин.

„Не сме имали контакт с тази Федерация”, заяви Караянчева вчера. Тя добави, че ще бъде изискана за разглеждане и подписката. По думите й не е ясен инициативния комитет и вносителят й, както и формулировката на мотивите. „Напълно е възможно хора да са се подписвали в нея и за получаване на евтини дърва през зимата”, добавиха от новосформирания комитет.

hard admin

*

Top