24 часа по-късно: Как другите медии видяха скандала в Кърджали

Обзор на Вести БГ

По височайша партийна заповед организацията на ДПС в Кърджали провали празника по случай 100-годишнината от освобождението на града от Османската империя и присъединяването му към независима България.
На сесия на Общинския съвет мнозинството съветници от ДПС провалиха обявяването на генерал Васил Делов посмъртно за почетен гражданин на Кърджали. Шестнайсетте гласа на ГЕРБ и БСП бяха недостатъчни за подкрепа на

посмъртната номинация на генерала – освободител.

Васил Делов (1861-1938) е роден в Котел в семейство от родовете на Георги Раковски и Гаврил Кръстевич. Завършил е Априловската гимназия в Габрово. През 1879 г. завършва с първия випуск на Военното училище в София. Участва в строителството на Българската армия.
През Сръбско-българската война (1885) е командир на дружина и се отличава в боевете при Пирот, Нешков връх, Цариброд и Драгоман.След войната е командир на 22-и пехотен Тракийски полк (1892), 9-и пехотен Пловдивски полк (1893), 3- и пехотен Бдински полк. Командир на 2-а бригада от 6 и 2-а Пехотна дивизия (1901-1912).
През Балканската война (1912-1913) е началник на Хасковския отряд. В битката при Кърджали изтласква турците на юг от река Арда и осигурява тила на 2-ра Българска армия при Одрин. След това е назначен за началник на 11-та пехотна Сборна дивизия. През март 1913, като началник на Южния отдел на Източния сектор, участва в обсадата и щурма на Одринската крепост.

В Кърджали е издигнат негов бюст-паметник.

Според историка проф. Георги Марков, цитиран от Агенция “Фокус”, през Балканската война боевете са се водили пред Кърджали, самият град не е бил засегнат. Турското население е избягало и не е имало никакви изстъпления, в които достойният българският офицер би могъл да бъде обвиняван.
“Друг е въпросът, че при отстъпването си, османската армия извършва тактиката на опожарената земя. Българските войски настъпват бързо, те разчитат и на местни ресурси за храна, впрегатен добитък и т.н. Но османската армия опожарява цели села в Източните Родопи, заедно с хамбари, с плевници с фураж… От ДПС нямат основание да изричат обвинения. Те първо би трябвало да познават фактите…”, отбелязва професорът
Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ и депутат от Кърджали Цвета Караянчева определи случая като безпрецедентен: “Аз съм дълбоко обидена и възмутена, кърджалийци станаха свидетели на голям скандал.

ДПС лепна голямо черно петно като венец на празника,

това е възмутително и ще се тълкува тепърва. Празникът е опорочен фатално. ДПС показаха някаква абсолютно нелегитимна подписка, без да огласят кой я е внесъл и кои са хората, несъгласни точно на 100-ия си юбилей Кърджали да има почетен гражданин. До последния миг мислех, че Кърджали наистина е град на толерантността, както кметът постоянно твърди, но днес бе посято съмнението”.

Областният председател на БСП и общински съветник Милко Багдасаров: “С днешното си действие

ДПС обяви война,

факт е, че в тази партия не могат да осъзнаят какво направиха. Тази война при всички случаи ще бъде с много тежки последици за кърджалийци. Това няма как да убегне от погледа на всички, на обществото. Така ние днес казахме дали сме част от България, дали признаваме българската държавност, дали искаме да живеем в този град и дали признаваме законите.
Поведението на ДПС е непремерен акт който води до много тежка провокация. В Кърджали 23 години успяваме да съхраним толерантност, уважение към религията и към другия етнос. И смятам, че това ще бъде така. Но в случая имаме провокация, която има елементарна цел – да раздели хората преди изборите, да консолидира една част от населението около ДПС и смятам, че отговорността тежи на съвестта на политиците от ДПС. Това е много тежко прекрачване на границата, което се надявам те да осъзнаят”.
Докато политиците даваха изявления, граждани се възмущаваха и викаха:

“Разделение!”, “Лицемерие!”, “Отново сме в Източна Румелия”,

съобщи кореспондентът на БГНЕС.
“Генерал Делов освободи Кърджали от султана, ДПС го освободи от Делов”, заключи местен журналист.
Председателят на групата общински съветници от ДПС и бивш кмет на Кърджали Расим Муса разкри, че “някой” в последния момент предложил на инициативния комитет друг вариант и настоял номинацията на генерал Делов за почетен гражданин да отпадне. “Предложихме да именуваме новия парк с името на ген. Делов, но не срещнахме съгласие”.
Вчера, когато общинските съветници, кметската управа и гостите от побратимените общини от Турция, Гърция, Румъния, Русия и САЩ се отправиха за церемонията пред Паметника на освободителите в централния градски парк, местната опозиция, водена от депутатите Димчо Михалевски и Цвета Караянчева напусна паметника-костница, след като поднесе венци.
Заедно с тях същото сториха областният управител Иванка Таушанова, зам.- министърът на регионалното развитие Николина Панайотова, партийни лидери и активисти, симпатизанти на ГЕРБ и БСП.
Възмутени от бързо разчулото се решение на Общинския съвет, половината местни жители, събрали се около паметника, също се оттеглиха. Районът остана почти празен и след като си отидоха учениците от две средни училища.

Кметът Хасан Азис с треперещ глас прочете слово, пише БГНЕС.

Валентина Иванова, председател на дружеството “Приятели на САЩ”, напомни, че предложението за номинацията на освободителя Делов е била приета още през юни:

“ДПС хвърли гадно черно петно върху собствения си имидж и претенции на национално-отговорна партия.

Съветниците сами нанесоха удар върху политиката на собствената си партия в този смесен регион”.
Главният редактор на един от вестниците в Кърджали – “Нов живот”, Иван Бунков каза, че като редактор и издател на книга за генерал Делов си е поставил задачата да намери поне едно петънце в биографията му, но не се натъкнал на такова:
“Възмутен съм. За пръв път тези същите хора, които всяка година на 21 октомври падат на колене пред паметта на Васил Делов, сега решиха да го изкарат престъпник. Той и войската му са били само няколко дни в Родопите и не са имали време за безчинства, каквито му се вменяват тези дни. Поведението на ДПС е шизофренно.
ДПС се страхува от убедителното навлизане на ГЕРБ в изселническите организации в Турция. Идват избори, няма кой да втвърдява електората и те започват да наддават. Смятам, че това е причината за скандала. Досега не се е случвал подобен прецедент, той ще направи Кърджали вече съвсем различен, той вече не е същият. Предстои лицемерие. Сигурен съм, че повечето от гласувалите “въздържал се” не бяха убедени, че трябва да го направят”.
Даниела Коджаманова, археолог от Регионалния исторически музей: “Сто години след действията на Хасковския отряд на генерал Делов, днес съветниците от ДПС с поведението си го съсекоха. Ако реакцията беше адекватна и навременна след номинацията му, тогава нещата щяха да изглеждат по друг начин. Действията в ситуация на цайтнот

омаскариха паметта на този достоен български офицер.

Във всеки исторически период армията е тъждествена на държавата. Членовете на инициативния комитет застанаха с имената си зад името на генерал Делов. А някакъв друг инициативен комитет с подписите на никому неизвестни 320 души стана параван на политиците от ДПС, които се скриха зад него като лалугери”.
Нито един от съветниците на ДПС не пожела да се аргументира за отказаната подкрепа за обявяването на генерал Делов за почетен гражданин, отбелязва кореспондентът на БГНЕС.
hard admin

*

Top