28 училища в Кърджалийско драстично намалили оценките си на матурата по БЕЛ

Всички 28 училища от Кърджалийска област са понижили драстично оценките си на матурата по български език и литература (БЕЛ) тази година, за разлика от миналата, когато в Кърджали и Ардино бяха регистрирани най-добрите резултати по този предмет, за което 24rodopi.com писа.
Само Средното общообразователно духовно училище в Момчилград „покачва” средния си успех от 4.16 на 4.27, но това е пренебрежимо малка разлика. Това показва справка на просветното министерство за проведените на 20 май т.г. държавни зрелостни изпити, предоставена на „Сега”.
Макар от МОН да са предпазливи в коментарите си за причините за слабите оценки, оттам допускат, че строгите мерки за сигурност, видеокамерите и инспекторите на министерството, които тази година контролираха провеждането на изпитите в 11 училища в Кърджали, са допринесли за сегашния резултат. Област Кърджали се „прослави” с най-сериозния срив на успеха по български език от 28-те области у нас. През 2014 г. там бяха най-добрите оценки за страната – средно много добър 4.75, докато сега вече средният резултат е добър 4.05.
10-те школа от областта, които са надзиравани от екипи на МОН (без духовното в Момчилград), са отбелязали по-слаб успех, сочат данните на МОН. Икономическата гимназия „Алеко Константинов” в Кърджали например регистрира спад с цял един пункт – тази година средната оценка е 4.23, а миналата – 5.23. Подобна е разликата и при СОУ „Христо Ботев” в Чорбаджийско – от 4.99 на 3.99, както и при СОУ „Васил Левски” в Крумовград – от 5.31 на 4.48. По-слаби са резултатите и в проверяваното училище „Отец Паисий” в Кирково (от 5.00 на 4.49), както и в селскостопанската гимназия в Кърджали (от 3.69 на 3.14).
Най-ниски оценки в областта са получили зрелостниците от кърджалийската професионална гимназия „Васил Левски” – средният успех там е 2.74 при 3.12 през 2014 г., както и от гимназията по облекло „Евридика”, в която средните оценки са 2.70, при 2.77 за м.г. За цялата област най-драстична е разликата в СОУ „Христо Смирненски” от Бял извор (макар то да не е проверявано нарочно от МО) – успехът на зрелостниците там се срива с цели две единици от 5.08 на 3.04. След него е училище „Васил Левски” в Ардино (наблюдавано от министерството), където от много добър 5.48 оценката на матурата по български се понижава до добър 3.63.
24rodopi.com
hard admin

*

Top