30 находища на злато и сребро в Източните Родопи

Над 30 са находищата на злато и сребро в област Кърджали. Не всички от тях са проучени добре, но геолозите смятат, че потенциалът за развитие на златодобива е много голям, става ясно от анализ на Европейската асоциация на геолозите и инженерите.
В Източните Родопи е единственото златодобивно дружество в страната – ГОРУБСО-Кърджали, което експлоатира находището „Чала”. Както вече 24rodopi.com писа, в момента се очаква да започне разработката на находището „Ада тепе” край Крумовград с доказани залежи от 28 тона злато и находището „Седефче” с 3,6 тона злато и около 80 тона сребро. Подадени са инвестиционни намерения за разработката на още три находища. Едното от тях – „Момчил”, е със запаси от 2,6 млн. тона златно-сребърни руди.
Край Ардино е находището „Китница” с 2,9 млн. тона златно-сребърна руда, а край кърджалийското село Македонци е находището „Надежда” с около 2 млн. тона златно-сребърна руда. Специалис-тите считат, че през следващите десетилетия златодобивът ще се превърне в основен поминък за голяма част от населението в Източните Родопи и ще доведе до разцвет на местната индустрия.
24rodopi.com
hard admin

*

Top