300 лева за първолак и пълна раничка с надежди

Лятото си замина, рахатът свърши и днес – 15 септември, училищният звънец ще вкара в класните стаи хиляди ученици. Едни ще прекрачат с трепет, други с досада, трети за последен път.
15 277 ученици ще бъдат посрещнати в 78 училища в Кърджалийско, първокласниците са 1 384 – с 37 повече от миналата година.
За родителите на първолаци пък започва голямото „изваждане”. Тетрадки -с редове и квадратчета, цветни моливи, флумастери, пастели, водни боички, чертожни пособия, моливи за писане, гумичка, химикали, метален несесер, блокче за рисуване, скицник, четки, гланцово блокче, ножичка, пластелин, сметало, раничка (по-възможност не от най-евтините защото до зимата ще трябва да се купува друга)… и една стотачка е готова. Още 150 лева вероятно са отишли за спортни пособия и нова премяна за първия учебен ден, а на първата родителска среща ще трябва да се вадят пари за допълнителни помагала, охрана и т.н.
Най-прекрасното на първия училищен звънец са усмивките на първокласниците. Това е тяхното голямо начало, малкият голям старт в живота. Това е безценно. А и парите в случая, пък било то и не в най-прекрасните ни икономически времена, са нищо. Малки деца, малки проблеми. Реалностите в съвремието ни белязват родните ученици няколко години по-късно. Там някъде е и преломният момент, за който с вайкане се отбелязва „Леле, какво поколение се задава!” и започва едно цъкане с език…
Но днес властва празничното настроение! Честит първи учебен ден!
24rodopi.com

hard admin

*

Top