300 000 тръгват към Рожен! Нашенци: Този уикенд без плажове

300 000 се очаква да посетят тридневния събор на Рожен, а приходите от нощувки да достигнат 15 милиона лева. Изчисленията направи председателят на сдружението „Рожен –наследство в бъдещето” Симеон Караколев, който е един от организаторите на мащабното събитие съвместно с Община Смолян. Той заяви, че места за нощувки няма вече дори и в Асеновград. В цялата област още през февруари легловата база е била заета, а хората, които са чакали за последния момент да осигурят спането си, са се ориентирали към палатковия лагер на Рожен.
Стотици жители от Кърджалийско също се очаква да посетят събора. „Вече се готвим, това е голямо събитие, което не може да се пропусне. Пет семейства тръгваме само от нашия блок”, заявиха за 24rodopi жители на „Възрожденци”. „Кирковско ще опустее през уикенда. Този път посоката няма да е към Гърция, а към Рожен”, пък бяха категорични хора от пограничната община.
„Няма да има вход за събора и няма да се събират пари за паркинг”, обяви кметът на Смолян Николай Мелемов, опровергавайки всякакви спекулации в общественото пространство. „Чалга няма да звучи през трите дни на събора, само фолклор , а ако някъде се чуе преустановяваме ел.захранването на собственика”, категоричен бе на свой ред Караколев.
Както вече съобщихме, осем мобилни групи от 94 души частна охрана и над 200 полицаи ще се грижат за реда по време на събитието. Ресторантите са 15, като ще има и един гръцки. Няма да се продават по сергии слипове, бельо и други подобни стоки, познати от предишни събори, допълниха организаторите. Президентът Росен Плевнелиев, който е патрон на събора, ще го открие на 17 юли заедно с 400 гайди, Валя Балканска и Петър Янев. 
7 565 са участниците, които ще се изявят във Фолклорния конкурс, от всички фолклорни области на България. Както вече писахме, поради големия брой заявки, се наложи поставянето на четвърта сцена, както и удължаване времетраенето на конкурса.
24rodopi.com
hard admin

*

Top