350 000 лева е бюджетът на мюсюлманското училище в Момчилград

Годишният бюджет на мюсюлманското училище в Момчилград е 350 000 лева, които покриват издръжката на 130 деца.
По подобен начин работят и другите две религиозни школа у нас – в Русе и Шумен. Обучението в тях е от 9-ти до 11-ти клас.
Турция плаща издръжката на три мюсюлмански училища в България – в Русе, Шумен и Момчилград, пише „Преса”, цитиран от агенция Блиц. Общо в тях се учат 272 деца. Училищата са създадени през 1992 година по времето на премиера Филип Димитров.
Школата имат статут на части и са подчинени на Главното мюфтийство, откъдето идват и парите за издръжка. Те обаче са от турската дирекция по вероизповеданията. Те са регистрирани по Закона за народната просвета и в тях редовно се правят проверки.
Разликата с обикновените български училища е, че в турските се учи Коранът. Друга отлика е, че заместник-директорът на духовното училище в Момчилград задължително се изпраща от турското Министерство на образованието.
Както вече 24rodopi.com писа, Средното общообразователно духовно училище в Момчилград има нов корпус. Строителните работи продължиха две години. Финансирането е на „Дианет” (Дирекция по вероизповеданията в Република Турция).
В момента учебният процес се провежда в два корпуса – учебен и общежитие. Изпълнява се учебният план на Министерството на образованието, младежта и науката. Допълнително има часове по история на религиите, история на исляма, изучаване на корана и други.
24rodopi.com
hard admin

*

Top