36-годишният шофьор, който уби пешеходец край Крумовград, получи условна присъда и му взеха книжката за 2 години

36-годишният водач, който уби пешеходец на пътя между Крумовград и село Голямо Каменяне получи условна присъда. Както вече 24rodopi.com писа, инцидентът стана около 20 часа на 4 октомври 2013-та година.
Фолксваген” с водач Х.М.(36) се движел с несъобразена скорост и ударил пешеходеца, който вървял в дясната пътна лента. Пострадалият е бил транспортиран в кърджалийската болница, а след това в Пловдив в тежко състояние. По-късно починал. Тестът за алкохол на шофьора е с отрицателен резултат.
Окръжният съд в Кърджали призна Х. М. Ю., женен, неосъждан, с основно образование, безработен, за виновен в това, че при  управление на МПС – лек автомобил марка „Фолксваген Пасат”, нарушил правилата за движение, както следва:
по чл. 20 ал.2 от ЗДвП, задължаващ водача на пътно превозно средство при избиране на скоростта на движение да се съобрази с атмосферните условия, със състоянието на пътя и превозното средство, с конкретните условия на видимост, за да бъде в състояние да спре при всяко предвидимо препятствие, както и да намали скоростта и в случай на необходимост да спре, когато възникне опасност за движението; по чл.21 ал.1 от ЗДвП, забраняващ водача на лек автомобил при избиране скоростта на движение в населено място да превишава скоростта над 50 км/ч; и по чл.77 от ЗДвП, задължаващ водача при заслепяване да намали скоростта и при необходимост да спре и
по непредпазливост причинил смъртта на Д. Р. А.
Съдът осъжда водача на наказание “Лишаване от свобода” за срок от две години, като отлага изпълнението за срок от четири години. Лишава го и от право да управлява МПС за срок от две години.
hard admin

One Comment;

*

Top