36 ученици от Езиковата чакат немски дипломи

В началото на декември настроението в ГПЧЕ „Христо Ботев” е приповдигнато. Всички очакват ваканцията и предстоящите коледни и новогодишни празници, но за една част от възпитаниците на немските паралелки последния месец от годината е изпълнен с очаквания, емоции и планове за бъдещето.Това е така, защото на 3 декември се проведе писмен изпит за придобиване на немска езикова диплома, по програма на Културното министерство на република Германия.
Пред 36 от тях стои сериозно изпитание-придобиването на немска езикова диплома DSD-C1. Декемврийският ден бе кулминацията на петгодишната сериозна и постоянна работа на учители и ученици, работещи и обучаващи се по програмата.
Писменият изпит e първият етап, проверяващ компетентностите на учениците, съобразени с утвърдената Европейската езикова рамка: слушане с разбиране, четене с разбиране и творческо писане. Писменото препитване започва и протича едновременно във всички изпитни центрове в цяла Европа. Непосредствено след писмения изпит следва устният, който включва защита на дипломна работа по обществено значими и широкоспектърни теми. Форматът изисква от учениците както свободно боравене с трудната немска граматика, така и сериозен набор от богата лексика, точен и прецизен изказ.

Дванадесетокласниците от немските паралелки на Езиковата гимназия в Кърджали са без конкуренция в страната. Две години поред България е в челните редици в европейската класация за владеене на немски език. Затова не са случайни и адмирациите и високата оценка към ръководството на училището и преподавателите по немски език в лицето на г-н Йорг Каснер, консултант към Немската служба за педагогически обмен и г-жа Сибиле Шабанска – регионален методист.

hard admin

*

Top