39 744 кокошки ще снасят яйца в Багрянка!? Съветници и селяни: Не, няма да го допуснем!

Общинският съвет в Момчилград възрази срещу решението на РИОСВ-Хасково за извършване на ОВОС след инвестиционно предложение на „ДЕКСА АГРО” ЕООД за изграждане на птицеферма за кокошки в Багрянка. Предвижда се във фермата да живеят 39 744 кокошки-носачки.

Жителите на селото са категорично против инвестиционните намерения на кирковската фирма. Налице е подписка от 389 души от с. Багрянка, с. Прогрес и гр. Момчилград.

„Инвестиционното предложение не е в интерес на обществото, а обслужва частен комерсиален интерес. При изграждането на птицеферма теренът ще се превърне в язва, която ще излъчва непрекъсната неприятна миризма, съдържаща редица вредни вещества, влияещи върху здравето на хората. Считаме, че животът и здравето на хората са по-важни от комерсиалните интереси на частна фирма”, се казва в жалба на жителите на Багрянка.

Председателят на общинския съвет Сунай Хасан заяви, че местната власт винаги е защитавала интересите на населението. „В никакъв случай не сме против нови инвестиции в Момчилград. Фрапиращото в случая е, че представители на „ДЕКСА АГРО” ЕООД са се обявили за собственици на терена в Багрянка преди търгът за продажбата да е приключил”, заяви Сунай Хасан. Той каза още, че решението на РИОСВ-Хасково ще се обжалва по реда на Административно-процесуалния кодекс.

Кметът Акиф Акиф подкрепи решението на Общинския съвет и добави, че община Момчилград ще съдейства на жителите за разрешаването на проблема.

Юмер Юсеин от ДПС посочи, че изграждането на птицеферма в Багрянка се е превърнала в болна тема за местното население и твърдо застана зад вижданията им, като определи инвестицията за рискована.

Общинските съветници от ДПС, ГЕРБ и БСП единодушно се обявиха против инвестиционните намерения на „ДЕКСА АГРО” ЕООД за изграждане на птицеферма.

hard admin

*

Top