4 лева е милостинята „фитре“ за тази година

Освежават двора на джамията в Ардино

Гюнер ШЮКРИ

4 лева за човек е милостинята (фитре), а нисабът за милостиня (зекят) е 4070 лева, определи за тази година Главното мюфтийство. „Така нареченият „нисаб” е мярка, която определя минималното финансово състояние, извън основните потребности, след което вярващият е задължен да дава от богатството си. Той се дава на социално слаби лица, вдовици, сираци”, уточни Ерхан Реджеб, наместник- мюфтия на Районното мюфтийство в Кърджали.

По случай предстоящия празник Рамазан Байрам бе почистен и освежен дворът на джамията в Ардино. Боядисани бяха пейките, обновиха се фасадите на вакъфските имоти. Инициативата е на джамийското настоятелство. „Искаме всички вярващи, които ще посетят джамията за празниците, да бъдат посрещнати в приличен двор”, заяви новият председател на настоятелството Зеки Аптикадир. Той изказва искрените си благодарности към ръководството на общината за оказаното съдействие при ремонтните дейности.

В събота мюсюлманите ще празнуват Свещената нощ Кадир, която се равнява на 80 години богослужения. Отбелязва се още като „нощ, по-свята от хиляди месеци”.

hard admin

*

Top