4 февруари, 11:00 часа: Министър Терзиева пусна колите по новите 24 км към Маказа

Автомобилите вече се движат по новата 24-километровата отсечка „Спирка „Джебел – Подкова”. През граничният пункт “Маказа” обаче все още не се допускат коли над 3,5 тона.

На 4 февруари 2014-та година, в 11:00 часа, движението по новия 24-километров участък от път I-5 Кърджали – Подкова, част от пътя за Гърция през Маказа, бе пуснат от министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева, предаде репортер на 24rodopi.com от мястото на събитието – кръстовището за момчилградското село Градинка. Министър Терзиева бе посрещната с пита и мед.

Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт” 2007-2013 г.

„Път Е-85 (І-5) Кърджали – Подкова от км 342+639,41 до км 367+427 и пътна връзка „Фотиново” от км 0+000 до км 2+368″ е разделен на два участъка. Първият включва рехабилитацията на 8,2 км от път І-5 от Кърджали – кръстовището с бул. „България”, до разклона за Джебел. Вторият е ново строителство на отсечка от 24,2 км – от разклона за Джебел до Подкова, както и пътната връзка за с. Фотиново, която е 2,3 км.
Изпълнители на строително-монтажните работи са ДЗЗД „Кърджали – Подкова” и ДЗЗД „Проход – Маказа”. Строителният надзор е осъществен от ДЗЗД „Инфраструктура – Магистрални пътища”. Авторският надзор на участъка за рехабилитация е на „Виа план” ЕООД, а на новото строителство – „Рутекс” ООД.
Общата стойност на договора за безвъзмездна финансова помощ по проекта е 54 млн. лв. с ДДС, съобщиха за 24rodopi.com от Агенция „Пътна инфраструктура”.
Път І-5 Кърджали – Подкова е част от Трансевропейската транспортна мрежа – коридор №IX, свързващ Финландия и Русия с Гърция през Румъния и България. Той е един от четирите първокласни маршрута и е основната връзка по направлението „Север – Юг”.
На снимките:
Церемонията
Забранителните знаци и “пясъчните” бариери вече са премахнати
Очаквайте подробностите
hard admin

*

Top