42-годишен на матура в Ардино, „Заточеници” изпоти зрелостниците

42-годишният Митко Йорданов от Джебел бе най-възрастният зрелостник, който се яви на матура днес. Мъжът учи задочно в Професионалната гимназия „Христо Смирненски” в Ардино. „Всичко си написах. Оценката много не ме вълнува, важното е да взема дипломата”, казва Митко. Той препоръчва на младите да се учат навреме. „В свободното си време да спортуват, да четат книги, да развиват ума си. Колкото по-късно – толкова по-трудно”, допълва той.
Общо 59 зрелостници от Професионална гимназия „Хр. Смирненски” и СОУ „В. Левски” в Ардино се явиха на матурата по български език и литература. „Изпитите минаха в спокойна атмосфера и добра организация. Нямахме никакви проблеми”, заяви председателят на зрелостната комисия инж. Стефан Златев.
Зрелостниците работиха върху аргументативен текст на тема „Изгубената родина” на базата на стихотворението „Заточеници” от Пейо Яворов. Три часа след началото на матурата първите абитуриенти започнаха да излизат от сградата на Професионалната гимназия. Сред тях бе и отличничката от СОУ „В.Левски” Бурчин Халилова.
„Темата върху стихотворението „Заточеници” от Пейо Яворов беше приятна за писане, въпреки че я изучавахме в 11-ти клас. С теста по български горе-долу се справих, имаше непознати неща, но попълних отговорите. Надявам се резултатите да бъдат добри  и да зарадват всички мои връстници”, заяви абитуриентката, докато изчакваше в двора на училището съучениците си да излезнат. Бурчин мисли да продължи образованието си в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в София.
„От теста по български език съм доволен, но темата по литература ме препоти. Исках да се падне Иван Вазов или Христо Смирненски”, каза Севги Зеки от Професионалната гимназия. Той очаква добра оценка от работата си.
Една от последните, които излезе от сградата бе отличничката от СОУ „В.Левски” Мария Красимирова. Тя сподели, че в последния час от определените 4 е успяла да се мотивира и да отговори на всички въпроси. „Очаквам резултатите да бъдат благоприятни за всички зрелостници. Пожелавам им успех, нека всеки да влезе в желания от него университет”, допълни Мария.
На снимката: Митко Йорданов излиза доволен от матурата, заедно с по-млад “съученик”.
 
Гюнер ШЮКРИ
 
hard admin

*

Top