42 умрели животни и паника „син език“ в Момчилград

42 са досега умрелите животни на територията на община Момчилград, заразени с болестта “син език”, съобщиха от пресцентър на Общинска администрация. Тревожното е, че поради влажното време заразата сред животните се разпространява много бързо и броят им продължава да се увеличава с всеки изминал ден. Огнища на болестта са регистрирани почти във всички населени места на община Момчилград.
Местните животновъди се опасяват от нови зарази, тъй като мъртвите животни се държат с дни в оборите до пристигането на кола на екарисаж. Най-близкият завод за преработка на животински трупове е във Варна, на 400 км от Момчилград.
Засега единствените мерки срещу болестта са принудително умъртвяване на доказано болните животни и дезинфекцията на фермите и оборите.
На свое заседание днес епизоотичната комисия към Община Момчилград в присъствието на кметовете на засегнатите села взе решение труповете на умрелите животни да се съхраняват в закрити помещения до предаването им на екарисаж.
От епизоотичната комисия ще предложат на Областния кризисен щаб честотата на извозване на труповете с екарисажна кола да се увеличи от два на три пъти седмично – понеделник, сряда и петък.
Апелът им към стопаните на заразените животни е незабавно да се обърнат към ветеринарни специалисти.
Както вече 24rodopi.com писа, в община Кърджали вчера бяха регистрирани 80 огнища на „син език”.
24rodopi.com
hard admin

*

Top