440 избирателни секции в Кърджалийско за референдума за ядрената енергетика, 254 697 с право да гласуват

440 избирателни секции ще бъдат отворени в 7-те кърджалийски общини за референдума за ядрената енергетика. До урните в Източните Родопи ще бъдат допуснати 254 697 избиратели, които са регистрирани по постоянен адрес към 15 януари 2013 г. и имат право да упражнят вота си.
Това съобщи председателят на Районната избирателна комисия Даниела Петрова. Тя подчерта, че на този вот не важи правилото за уседналост. Въпреки това, има ограничение-ще се допуснат само тези, които са били в България до 9 ноември, когато е бил публикуван президентския указ.
Районната избирателна комисия работи от 28 ноември. Има над 10 заседания и 43 решения. Назначени са секционните комисии, които извършват проверка на местата за избирателните списъци.
Предвидени са и 2 подвижни секции в Кърджали и 1 в Ардино. Трябва да се съберат над 10 гласоподаватели, за да се открие подвижна секция. Има и две специализирани-в психиатричната и многопрофилната болници.
Отново е помислено за инвалидите. До 19 януари ще се определят секциите в Кърджали, в които ще гласуват. Те трябва да са на първия етаж, да има достъп до тях и да са с най-малко избиратели. В малките общини се определя една достъпна секция за хората с увреждания, която отговаря на условията. Те имат право да гласуват там, където им е удобно. Подписват декларация, че са гласували.
Допускат се придружители за хората с увреждания. Гласоподавателите трябва да имат проблеми с опорно-двигателния апарат или зрението. Трябва да носят удостоверение. Придружителят има право да води до двама избиратели. Името му се вписва в специален списък.
Бюлетините предвиждат да се гласува с “да” или “не”. За да е редовен референдума, до урните трябва да са отишли повече от 4 323 050 души, колкото бяха излезли на парламентарния вот през 2009 г.
Георги Кулов
hard admin

*

Top