5-има загинали и 144 ранени при катастрофи в 7-те общини през 2013-та

С резолюция на Генералната асамблея на Организацията на Обединените нации от 26 октомври 2005 г. се призовават правителствата  и международната общественост всяка трета неделя от месец ноември да се отбелязва като Ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. През 2013 г. календарният ден за възпоменание е 17 ноември.
В тази връзки ви предлагаме информация за пътната обстановка в областта, предоставена ни от регионалния пресцентър на МВР.
 
От 01.01.2013 г. до 13.11.2013 г. на територията на област Кърджали са регистрирани общо 381 пътнотранспортни произшествия, като 122 от тях са тежки (с убити и ранени) с 5 загинали и 144 ранени. Сравнението със същия период на миналата година показва увеличение на тежките ПТП с 35 броя, увеличение на загиналите с 1 и увеличение на ранените с 34. Броят на леките(само с материални щети) ПТП е със 7 повече.
Най-тежка е пътната обстановка в община Кърджали, където са станали 66 тежки катастрофи с трима убити и 75 ранени.
Най-често настъпилите ПТП по вид са сблъскване между МПС, блъскане на МПС в крайпътно съоръжение, в дърво, в стълб, в предпазна ограда, в препятствие на пътя, в скат, блъскане на паркирано и на спряно ППС и преобръщането на МПС.
Почти всички настъпили пътни произшествия са по вина на водачите на МПС, като най-често причините са превишена и несъобразената скорост, отнемането на предимство и управлението на МПС след употреба на алкохол.
От началото на тази година при 19 ПТП са пострадали 20 деца и юноши, като 13 от тях са пешеходци, 6 са пътници и 1 юноша като водач на мотопед.
Основните причини за травматизма с деца и юноши са:
– движение с превишена и несъобразена скорост /главно в населените места/;
– неспазване на предимство;
– неправилно пресичане на пътното платно от децата;
– недостатъчен или липсващ родителски контрол над играещи навън малки деца;
– липса на нагласа у водачите да се движат с по-ниски скорости и с мобилизирано внимание и отговорност, когато возят деца;
– липса на обезопасителни седалки с колани при возене на малки деца в автомобила;
– неизползване на светло отразители и светлоотразителни жилетки, недостатъчно ползване на дрехи и обувки с такива елементи от децата и юношите.

През лятната ваканция на 2013 г.(01.06.2013г.-11.09.2013г.) при 6 ПТП са пострадали 6 деца и юноши – 1 от тях като пешеходец, 4 като пътници и 1 дете като водач на мотопед. В сравнение с лятото на 2012 г. пострадалите деца са с 2 по-малко.

hard admin

*

Top