5 лева за „Работа до гроб” на чаршията на гладния

Кръпката на бюджета

Хранителен магазин в центъра на кърджалийския квартал „Възрожденци”. Няколко възрастни жени са спретнали импровизирани сергийки пред него. От найлоновите торбички се подават марулки, лапад, лук, репички-всички изкушения на пролетния сезон. Има обаче и стар фасул, дори и люти чушки в пластмасови бутилчици. Цените са скромни, както и видът на продавачките. Стоят тихо, приказвайки си на нисък тон помежду си. Странно е. Пред обект, който налива приход в хазната, са насядали търговки, които се отчитат само на себе си. Никой не повдига въпрос. Времето не ги плаши, те са там и стоически въртят малката си търговийка от градинките. За цял ден вадят между 5 и 10 лева. „Нищо не е, но ги даваме на внучетата. Помагаме с каквото можем. Ту на нас, ту на тях. Тя, нашата отмина. Каквото било-било. Пенсиите малки, ама кретаме. За младите да има, те да не се мъчат”, казват възрастните дами. Жалка отломка от „онова време”, в което „всички работеха и животът беше спокоен”. Работливите социалисти, разпънали нищетата си на капиталистическата чаршия.

Странно е, но не и за нас. Това е поредната кръпка в семейния бюджет на нашенеца. От пет до десет лева дават кураж за пенсии от порядъка на 150-200 лева. Втора ера на трудовия стаж. Отчаян конец на цял живот работа и упоритост. Бабите станаха сергиджийки, децата им късат нерви в завода и шивашкия цех, внуците избягаха…
И пет лева дават насита от труда в градинката край Арда, в „Прилепци”, на село или Бог знае на коя полянка в междублоково пространство. Малкото удовлетворение за огромния труд през целия живот.
Всяка брънка от семейната верига е впрегната в запазване целостта на малкото семейно щастие, свързано с оцеляването. И калявана, обучавана от рано, че „лесно в живота няма”. Дори и за нещастните пет лева на бабата, висяла цял ден пред хранителния магазин в квартала.
Майната му на закона! Щом и пенсиите са принудени да бачкат, що да не го правят и децата!? Кой ще ги съди? Гладният, ситият, финансовият министър или хладилникът?
 
„Родопи voice
 
hard admin

*

Top