50 години хилката на Ахмед прославя Момчилград

Ветеранът чукна 62 на 1 януари

 

Момчилградчанинът Ахмед Дауд отбелязва в началото на новата година половин век състезателна дейност по тенис на маса. „Ще продължавам да играя докато мога да държа хилката”, казва ветеранът. Той навърши 62 години на 1 януари 2013 г., а домът му трудно побира медалите и купите от първенства по тенис на маса у нас и в чужбина.

В последните дни на изминалата 2012 г. момчилградчанинът спечели купата на новогодишния турнир на „Стоянстрой” в Пловдив, която грабва за десети път досега.

Преди няколко месеца спечели първо място в турнир по тенис на маса в град Бенсхайм, Германия, където се състезава във възрастова група 60-64 г. , но не се сдържа и се записа и във възрастовата група 25-30 години. Двама млади състезатели успяха да го победят и Дауд се класира на… трето място.

Ахмед Дауд е възпитаник на известната момчилградска школа по тенис на маса. Той започва да играе през 1963 г. На първите движения го научава неговият брат Мустафа (Алберто), а първият му треньор в Момчилград е Атанас Дерменджиев, който го научава да играе азиатски хват. Само две години по-късно в София 14-годишният Ахмед става шампион на спортните школи в България в индивидуалното и в отборното първенство.

За 50 години момчилградчанинът печели първите места в първенства у нас, в Турция, в Португалия, Косово, Полша, Унгария, много златни медали в първенства по двойки заедно с Димитър Караиванов. Играл е в момчилградския клуб „Родопи”, „Марица – Изток”, „Етър” – Велико Търново.

„Не мога да се откажа от тениса. Сега се състезавам в първенства на ветераните и искам да благодаря на всички спонсори и приятели, които ме подкрепят, на Община Момчилград – за помощта за участие в турнирите”, казва момчилградчанинът. Той благодари и на треньора си в „Етър” – Красимир Цветков за прекрасните години на игра в отбора.

„Исках да покажа всички купи и медали в спортната зала, но тежат, не мога сам да ги изнеса от къщи”, казва още Дауд.

hard admin

*

Top