50 деца влизат в жилищата по проекта „Дом за всяко дете”

Сградите са готови, наемат и персонал
Около 50 деца ще могат да се възползват от социалните услуги, които ще им предложи проектът на Община Кърджали „Дом за всяко дете”. Четирите жилища, където ще бъдат настанени нуждаещите се са вече готови, като до седмица ще бъде издаден и Акт 16 за тях, обяви на пресконференция ръководителят на проекта инж. Васил Бобеков. Целта на трите центъра за настаняване от семеен тип и защитеното жилище е да предоставят семейна среда на обитателите им, а децата да бъдат изведени от домовете за временно настаняване.
Всяко едно жилище е пригодено за 12 обитатели. В тях има обзаведена и стая за още две деца, които да бъдат използвани при кризисно настаняване. Жилищата са пригодени за бенефициенти с лека и средна форма на увреждане, уточни Бобеков. В тях децата ще могат да развиват умения, с които да се справят самостоятелно и да се интегрират успешно в живота. Стойността на проекта е 2 394 490,20 лв., а схемата за безвъзмездната финансова помощ е „Подкрепа за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги за деца в риск”.
„Спазихме всички условия по проекта-сградите да са близо до центъра на града, да са близо до училище и до медицински услуги. Жилищата се намират в кварталите „Веселчане”, „Гледка” и „Байкал”, както и в района на пазара. Сградите притежават всичко необходимо за функциите, които ще изпълняват. Три от тях са оборудвани с котелни помещения, а в едната са поставени климатици. Сградите са обзаведени, имат кухненски кът, мебели, печки, хладилници, сушилни, телевизори, компютри. В тях има и помещения за възпитателите. Извършено е цялостно озеленяване, направени са алеи в дворовете, има дървени беседки за отдих. Инсталирана е и сигнално-охранителна техника. Средата е напълно достъпна за хора с увреждания. Инсталирани са рампи за трудноподвижни лица, също така и всичко необходимо за незрящи. Предвиден е асансьор за сгради с повече от един етаж”, заяви инж. Бобеков.
През април ще стартира и набирането на персонал, както и подбор на лицата, които ще бъдат настанени в четирите жилища. По думите на Бобеков, около 50 души ще започнат работа в сградите. Подборът при настаняването на децата ще се извърши по методиката на Агенцията за закрила на детето и отделите за социално подпомагане.

„Това бяха трудни и обемисти за изпълнение проекти. Бяха обявени 6 обществени поръчки в хода на проекта. През юли миналата година стартираха строителните дейности, а срокът бе 4 месеца. По проекта бе свършена отлична работа. Приемам, че идеята е сполучлива и тя ще проработи”, допълни Васил Бобеков. По думите му до лятото децата ще бъдат настанени в жилищата.

Вижте видеото – вдясно или тук

hard admin

*

Top