500 души се събраха на празничната молитва в джамията в Ардино

Гюнер ШЮКРИ
 
Над 500 мюсюлмани се събраха на празнична молитва в джамията на Ардино за Курбан Байрам. Молитвата бе обявена за 8.15 часа, но час преди това религозният храм вече бе пълен с вярващи. Сред тях бяха кметът на общината Ресми Мурад, заместникът му Изет Шабан, председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям и секретарят инж. Кемал Алиев.
Преди молитвата имамът Орхан Якуб припомни основните ценности в исляма и даде наставление за правилното изпълнение на жертвения ритуал-курбан.
„Празниците са дни на споделените радости, омекотените сърца, ощастливяването на сираците.Те са дни на ибадет (служба),  подобряване на взаимоотношенията между хората, милосърдието, състраданието и опрощението на греховете”, каза в обръщението си към вярващите Орхан Якуб.
На излизане от джамията мюсюлманите дариха пари за джамията и милостиня на бедни и нуждаещи се.
37-годишният Сезгин Гюнеш от Бурса всяка година по-време на Рамазан и Курбан Байрам идва в родния град на съпругата си.
„За нас тези празници са много лични. Радвам се, че тук все още продължават да се спазват традициите и обичаите. Хората тук са много общителни. Всеки те поздравява и ти се усмихва, въпреки че не те познава. Вътрешните им чувства са отразени върху лицата им. При нас в Турция всичко е много изкуствено”, споделя Сезгин Гюнеш.
hard admin

*

Top