6-класничка бяга от час за… секс в парка

3 000 лева обезщетение за отнета девственост
6-токласничка избяга от час, за да се повози в колата на гаджето си, но животът й се преобърна наопаки. 13-годишното момиче е загубило девствеността си в парка край Момчилград и минути по-късно споделило всичко на класната си ръководителка, разкриха за 24rodopi.com местни преподаватели.
Д. П.  била ученичка в VІ клас в СОУ „Н. Й. Вапцаров” в Момчилград през миналата година. На 26 февруари отишла втора смяна на училище. След втория час, нейната съученичка Е. А. й споделила, че приятелят й И. Е. Х. ще я чака на паркинга до Банка ОББ с лекия автомобил на неговия баща. Д. отишла на срещата в уговорения час и се качила в колата, която поела в посока лесопарк „Момчил юнак”.  Близо до хотела в парка, И. Х. започнал да я целува и осъществил с нея полов акт в лекия автомобил. Около 15.30 ч. шестокласничката се върнала в училището и споделила с класната си ръководителка за случилото се. Преподавателката сигнализирала полицейското управление и извикала майката на момичето, за да я запознае със случая.
На следващият ден на ученичката бил извършен съдебно- медицински преглед от съдебен лекар и изготвена Съдебно-медицинска експертиза, от която се установило, че разкъсването на девствената ципа е възникнало преди около едно денонощие. Във връзка с извършеното престъпление срещу И. Е. Х. било образувано досъдебно производство. Младежът признал всичко и подписал споразумение с прокуратурата, вследствие на което бил признат за виновен и осъден на „лишаване от свобода” за срок от три месеца за съвкупление с лице, което не е навършило 14 години, като изпълнението на наказанието било отложено за срок от три години.
По-късно родителите завели граждански иск за 10 000 лева, като твърдели, че от извършения полов акт, който бил за ищцата първи, тя преживяла психотравма, засегната била нейната психика, изразяваща се в настъпило душевно безпокойство, безсъние, страх, не можела да спи и получавала кошмари. Това психическо разстройство наложило майка й да полага непрекъснати грижи за нея и я принудило да напусне училището. Съучениците й започнали да говорят за случилото се, било накърнено нейното достойнство и авторитет. Претърпяла неимуществени вреди, болки, страдания и психо травми.
На 10 юли м. г. бил извършен медицински преглед и била установена диагноза „Остра стресова реакция” с обективно състояние „Реактивно провокирана тревожна и фобична симптоматика”, за което била назначена терапия с лекарства.
Междувременно по волята на родителя, родената през 2000 година ученичка е заминала със семейството си в чужбина.
На 24 октомври м. г. е изготвена съдебно-психиатрична експертиза, от която се установява, че психичното и психологичното състояние на Д. П. вече е в норма, не се установяват психични и психологични промени, няма клинични данни за наличие на остра стресова реакция и не се установяват признаци на разстройство на психологическото й състояние.
Съдът приема предявения иск за неимуществени вреди за основателен, но завишен по размер. Заради сравнително не краткия период на претърпените страдания, съдът приема, че искът за обезщетение за неимуществени вреди е основателен до размера общо на 3000 лв., които са достатъчни да възмездят претърпените вреди.
На първа инстанция Районният съд е постановил санкция в размер на 6 000 лева, но Окръжният съд коригира тази седмица обезщетението, което следва са се плати на потърпевшата – 3 000 лева.
hard admin

*

Top