6-ма са кандидатите за омбудсман на Кърджали

6-ма са желаещите да станат омбудсман на Кърджали, като не е изключено настоящият обществен посредник Хакиф Емин да остане още дълго време на поста, разкриха за 24rodopi.com общински съветници.
Както вече писахме, в четвъртък стартира нова процедура за избор на омбудсман на Кърджали. Всички очакват сегашният омбудсман акиф Емин да се пенсионира, но той се радва на голяма подкрепа в Общинския съвет, а и е сред най-одобряваните в страната регионални обществени посредници. Има и силна подкрепа от централата на ДПС.
На 27 февруари Общинския съвет на Кърджали ще избере Временна комисия за подбор на кандидатите за Обществен посредник на община Кърджали. Тя обаче не е от особено значение. Важно е кой от кандидатите ще спечели квалифицирано мнозинство при гласуването в Общинския съвет. Това вероятно ще стане след изборите за Европейски парламент.
Сред спряганите имена са  бившият кмет на Кърджали Расим Муса, общественикът Пейчо Пашов, бившият председател на Общинския съвет и дългогодишен лидер на ДПС в Кърджали Сейфи Неджиб, Мюмюн Рамадан от Съюза на репресираните, бившият зам.-областен управител Начо Ковачев.
След 24 септември 2012-та година, когато изтече мандатът на омбудсмана, разпоредителният орган на Кърджали направи два неуспешни опита да избере нов обществен посредник. В началото на 2013-та изборът се провали, защото за излъчване на победител се изисква квалифицирано мнозинство. 
Според Правилника за организацията и дейността на обществения посредник на община Кърджали, ще има нова процедура за избор.
hard admin

*

Top