6 месеца пробация за фермера, който наби селски кмет заради храната на кравите

Фермерът, който наби селски кмет, бе осъден на пробация за срок от 6 месеца.
Както вече 24rodopi.com писа, кмет спря храна аванта за крави, фермерът го наби, а той отиде на съвещание в Момчилград, където го посрещнаха с въпроса „Кой те удари така лошо?”.
Инцидентът се е случил в момчилградското село Садовица.
Ергин Е. трябвало да отиде в Общината в Момчилград, където се провеждала традиционната оперативка с кметските наместници. Той видял животните на Н. Ю., срещу когото имало много жалби от местните хора, че оставял добитъка да поврежда насажданията на хората. Кметът отишъл до обора, където заварил животновъда и съпругата му, която дояла кравите. Отправил им забележка, че не е редно хорската селскостопанска реколта да е храна за техните животни. „Гледай си работата”, отрязал го фермерът. „Точно това и правя, затова ви предупреждавам. При следващо нарушение ще бъда принуден да ти съставя акт и да ти наложа глоба”, пояснил кметът.
Тогава собственикът на животните се приближил до изразителя на интересите на местното население, блъснал го и с ръка го ударил в лявата половина на челюстта.
След инцидента кметът се явил на съвещанието в Момчилград, където другите забелязали, че цялата лява половина на лицето му била подута.
Случаят стигна до съда, като съдебно-медицинската експертиза установи причинен оток и кръвонасядане в долночелюстния ъгъл на кметското лица. Това му причинило болка и страдание, сочат експертизата, както и показанията на свидетели и вещо лице.
Следва да бъде отбелязано, че дори експертното решение, представено от защитата на подсъдимия логично води до извода, че ударът е нанесен в лявата част на лицето. От същото експертно решение е видно, че този подсъдим е със затруднени движения на горния си ляв крайник, или горна лява ръка. Същото е представено с идеята съдът да достигне до извода, че с лява ръка няма как да бъде нанесен удар в лявата част на лицето на пострадалия, нещо което е абсолютно нелогично, отчита съдът.
По делото не са кредитирани показанията на съпругата на бияча и на друг негов близък, защото те и думите на подсъдимия представляват защитна версия и опит за възпроизвеждане на евентуална случка между пострадалия и подсъдимия на друга дата, различна от тази на обвинението.
Пострадалият има качеството на длъжностно лице, същият е бил при изпълнение на службата си с оглед инцидентите, които е имало с пашуването на животните на подсъдимия. Самата телесна повреда представлява лека телесна повреда, изразяваща се в болка и страдание, без разстройство на здравето.
Съдът признава Н.Ю.Х.,  с основно образование, женен, неосъждан, безработен, за виновен в това, че в село Садовица причинил на Ергин Е. лека телесна повреда, изразяваща се в болка и страдание /оток и кръвонасядане в областта на левия долночелюстен ъгъл без разстройство на здравето, като телесната повреда е причинена на длъжностно лице – кметски наместник на Садовица, при изпълнение на службата му. Осъжда го на пробация за срок от 6 месеца със следните пробационни мерки: „Задължителна регистрация по настоящ адрес” за срок от 6 месеца с периодичност два пъти седмично и „Задължителни срещи с пробационен служител” за срок от 6 месеца.

Осъденият ще плати и 140 лева разноски по делото.

hard admin

*

Top