6 партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес

Няма значима промяна в политическите симпатии на българите през последните три месеца. Политическите последици от референдума предстои да бъдат измерени със социологически методи след неговото провеждане и последвалия отзвук. Това сочат резултатите от проучване на общественото мнение в периода 16 – 20 януари 2013 г. на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ). В навечерието на референдума се запазва подреждането на най-влиятелните партии с шансове да влязат в следващия парламент. Това са ГЕРБ, БСП, ДПС и Движение „България на гражданите”. Разликата между първите две политически формации в момента е 4,7% (ГЕРБ – 24,2 %, БСП – 19,5 %).

 Почти сигурно в следващия парламент ще намерят място и поне още две формации – евентуален съюз между Атака и ВМРО, както и новосъздаденото обединение между ДСБ и Съюз „Единство”.

Данните показват, че за момента СДС (с председател Емил Кабаиванов) самостоятелно не може да влезе в Народното събрание.

Засега е рано да се установи как последните събития от Националната конференция на ДПС се отразяват на мобилизацията на симпатизантите на Движението.

 През последните месеци регистрираме нарастващи симпатии към НФСБ и към ГОРД.

 Заявката на Веселин Марешки за участие в предстоящите парламентарни избори и в политическия живот на страната му носи стартово одобрение от 14%. Сред одобряващите го преобладават хора с ниски доходи, както и жители на градовете-областни центрове. Все още е рано обаче да се установи с точност шансът на коалицията „РЗС и Марешки” да влезе в състава на следващия парламент.

Националното представително изследване на НЦИОМ включва 1000 интервюирани лица, в 125 гнезда, в 86 населени места, в това число и Кърджали, Смолян, Момчилград.

hard admin

*

Top