6 000 човека в Източните Родопи останаха без пари за храна заради тютюневите дружества, на 6-ти производителите ще блокират международния път E-80

Около 6 000 човека в Кърджалийско живеят на кредити за храна, а някои взимат хляб на вересия, заради закъснялата изкупна кампания на тютюн от реколта`2013. Това заявиха за 24rodopi.com от ръководството на Националната асоциацията на тютюнопроизводителите.
Само две фирми в момента купуват продукция в Източните Родопи, а готовност да се включат имат още 6 дружества, но изчакват цените да паднат. Над 8 лева за кг тютюн искат производителите, компаниите пък са готови да дадат между 6,50 и 7 лева.
Управителния съвет на Националната асоциация на тютюнопроизводителите взе единодушно решение за провеждане на протестни действия. Те са насочени срещу некоректното отношение на търговските фирми спрямо тютюнопроизводителите от Република България. За основна точка на действията е избран международният път Е-80 за Турция и Гърция при гр. Харманли, обл. Хасково. Датата и часът също са известни – 06.01.2014г. в 10.00ч., се казва в съобщение на асоциацията.
„От държавата не искаме нищо на този етап. Приемайки статут на страна-членка на ЕС през 2007г., България е предоставила всякакъв вид правомощия на европейските институции да решават принципите на функциониране във всички сфери на икономиката на Страната ни, включително и на тютюнопроизводството с всичките му сегменти. От опита, който имаме знаем, че като балканска държава трябва да се съобразяваме с конюнктурата на бранша на полуострова. В никакъв случай обаче не считаме, че е приемливо да се надценява тютюна в една страна за сметка на друга”, заяви председателят на асоциацията Цветан Филев.
hard admin

*

Top