60 млади астрономи в туристическия комплекс „Белите брези” в очакване на най-големия звездопад за 2013-та

Те са в очакване на най–големия звездопад за 2013 г. – на персеидите, чийто максимум е в нощта срещу 13 август. Наблюдателната площадка на школата е любимо място за всички, защото на разположение е 40-см „CELESTRON” телескоп, чрез който могат да се заснемат множество обекти.

„Програмата включва още лекции и семинари, гостуват университетски преподаватели, водещи астрономи и астрофизици в български и европейски висши учебни заведения, в това число от университетите в Принстън, Харвард, Лийдс, Бостън”, съобщи Агоп Узунбохосян, директор на Астрономическата обсерватория в Кърджали.

В рамките на две седмици ще бъдат проведени наблюдения и на променливи звезди, астероиди, транзит на екзопланети – планети извън Слънчевата система.

„Съвременните телескопи, независимо от размерите им, се управляват от компютри. Информацията, получена при наблюденията, също се запаметява и обработва от компютър”, обясни още Узунбохосян.

Организатори на 43-тата Школа са Астрономическата обсерватория „Славей Златев” в Кърджали, катедра „Астрономия” при Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и Астрономически клуб „Вега” със съдействието на общините Кърджали и Ардино.

Историята на Школата по астрономия започва през лятото на 1970 г. в местността “Белите брези” от 30-на млади ентусиасти, ръководени от младия астроном Славей Златев.

hard admin

*

Top