600 мюсюлмани и християни на ифтар в града край Арда, кметът: Кърджали е знак на единство, така нужно на нашата страна!

Благотворителна вечеря – ифтар, за 600 кърджалийци даде в понеделник вечер побратимената с Кърджали Община Осман гаази, която е в състава на Голяма бурсенска община.
Традицията датира от 6 години. Инициативата е на кмета на турската община Мустафа Дюндар.
Турци и българи се събраха след залез слънце в свещения за мюсюлманите месец Рамазан, за да уважат инициативата. Гости бяха генералният консул на Република Турция в Пловдив Шанер Джебеджи, областният управител Бисер Николов, депутатите Ердинч Хайрула и Мустафа Ахмед, районният мюфтия Бейхан Мехмед, кметовете на Кърджали и Момчилград Хасан Азис и Акиф Акиф, зам.-областни управители, зам-кметове.
Генералният консул изрази увереност, че отношенията между двете побратимени общини ще се развиват във възходяща посока.
Кметът Хасан Азис отбеляза, че ифтарът, даван от община Османгаази в Кърджали, се е превърнал в традиция.
„В традиция се е превърна и честването на деня Ашуре. Това, което свързва двата ни народа са нашите хора и традиции. Рамазан означава пречистване. Ние го приемаме и като съпричастност към близките. Затова тук са и отговорни хора, които са съпричастни към съгражданите ни”, заяви инж. Хасан Азис.
Той изрази радостта си, че на ифтара присъстват и християни, които зачитат празниците на съгражданите си мюсюлмани.
„Доволен съм,че и мюсюлманите са съпричастни с християните по време на техните празници. Мюсюлмани и християни са заедно в празник и в изпитания. Кърджали е знак на единство, така нужно на нашата страна”, каза кметът.
 
hard admin

*

Top