7-те кмета към Плевнелиев: Г-н президент, спрете политическата чистка в Кърджали! Бахри Юмер: Уволненията са по заповед на Караянчева

В област Кърджали тече безпринципна и етнополитическа саморазправа със служители в регионалните структури на различните министерства. Това обявиха кметовете на седемте общини в региона. Както вече 24rodopi.com писа, те поставиха подписите си под Декларация, която ще бъде изпратена до президента Росен Плевнелиев, премиерът в служебното правителство Георги Близнашки, министъра на земеделието, посланици, както и европейските наблюдатели от ОССЕ и ПАСЕ.
„Ние сме силно обезпокоени от силовата намеса на временното правителство. Тече усилен процес на политически уволнения в региона извън рамките на европейското поведение. Тази етнополитическа чистка в структурите на държавната администрация идва в един момент, когато държавата се нуждае най-много от съгласие. Всички новоназначени лица са представители на една определена политическа сила. Ние настояваме президентът Плевнелиев да спре този процес, което ще доведе до едни по-честни и равноправни избори. Ако това не се случи ще считаме, че има пряка намеса на правителството в полза на една определена политическа сила”, заяви кметът на Кърджали Хасан Азис. Към Декларацията на седемте общински управници има изложен и списък на всички лица, уволнени в рамките на последната седмица. Те са служители на регионалните структури на Министерството на земеделието и горите. „Това са хора с дългогодишен стаж. Двама от тях са началници на земеделските отдели в Джебел и Момчилград. Същото съвсем скоро очаква и шефът на Областната дирекция по земеделие Гюрсел Емин. Уволнението му от службата е забавено поради факта, че е в отпуск. Мотивите, с които тези служители са отстранени, са формулирани като „изтичане на изпитателния срок” от назначението им”, допълни Азис. Според областния лидер на ДПС и кмет на Джебел Бахри Юмер в основата на политическата чистка е областният координатор на ГЕРБ в Кърджали. „Цвета Караянчева заповядва и уволненията са факт”, обяви Юмер. „Има един горски служител в Момчилград, който открито заявява „Идва моят ред, внимавайте всички”, заяви кандидатът за народен представител Ердинч Хайрула.
Според кметовете подобни силови уволнения са начало на манипулация на изборния процес.
Сред уволнените били: Аднан Дормуш  – с 6 години стаж, Мелиха Дилбер – 15 години стаж, Павлин Кръстев –  2  години стаж, Надя Стефанова- 4 години стаж, Рушен Руфат – 20 години стаж. Освободени били и началниците на общинските служби по земеделие в Джебел Юксел Мехмед (с 10 години стаж) и на Момчилград Ерсин Юмер (с 3 години стаж).
24rodopi.com
hard admin

*

Top