70 мл. евро за ветропарк “Крумовград”

  • Предстои да бъдат монтирани 30 турбини в землищата на Качулка, Полковник Желязово, Рогач
  • Полагат усилия да опазят птиците на територията, влизаща в Натура 2000

"Георги КУЛОВ
70 млн.евро ще инвестира в създаването на ветропарк “Крумовград” гръцката компания ТЕРНА чрез дъщерната си фирма “Джи пи енерджи”. До две години ще бъдат монтирани около 30 вятърни турбини в землищата на селата Качулка, Полковник Желязово и Рогач. Мощността им ще бъде около 50 мегавата /за сравнение ВЕЦ “Кърджали” има мощност 106 мегавата/. Ще се изгради и подстанция за 110 киловолта. Чрез нея генераторите ще се свържат с националния енергиен пръстен. Инвестицията ще се изплати за срок от 8 до 10 години.
Част от терените, на които ще се разположат турбините са собственост на община Крумовград. Други се стопанисват от земеделското и военното министерства. Това съобщи за “Нов живот” инж.Красимир Стоянов, управител на фирма “Сторис инженеринг” от Стара Загора, която проектира и ще управлява ветропарка.
Той заяви още, че гръцката компания има много опит в тази дейност. На територията на южната ни съседка тя притежава инсталации с мощност 350 мегавата. ТЕРНА е построила олимпийския стадион в Атина. В момента изгражда електрозахранването на ж.п. линията Димитровград – Свиленград.

Пускането на ветропарк е сложна дейност. Тя трае около три години. Подготовката за монтирането на генератори край Крумовград продължава вече година. От юли 2008 г. предстои да започнат измервания и събиране на данни.
Най-деликатна е задачата, свързана с опазването на птиците заради опасността да станат жертва на перките на турбините. Територията, на която ТЕРНА ще създаде ветропарка, влиза в защитната мрежа Натура 2000 и цели да се опазят местните пернати. От ТЕРНА са готови да подпомогнат подготовката на пълен доклад по Оценка за въздействие на околната среда /ОВОС/. Фирмата е в контакт с изявени специалисти от Института по биология и ботаника към БАН, подчерта инж. Красимир Стоянов. Той поясни, че компанията-инвеститор иска да бъде пионер в партнирането с природозащитниците в опазването на местните и прелетните птици. Затова в периода април-октомври ще бъде извършен пълен мониторинг на пернатите и техните местообитания на територията, на която ще се разположи ветропарк “Крумовград”.

Кметът на Крумовград Себихан Мехмед съобщи, че още една фирма има интерес да изгради ветропарк в общината. Това е софийската “Вятърни електроцентрали”. Тя ще ползва терени в землищата на селата Пелин, Качулка, Перуника. От общината са получили информация от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Хасково, че ще се прави доклад по ОВОС и за тези терени. От “Вятърни електроцентрали” също смятат да си партнират с природозащитниците за опазването на птиците.

информация: в. Нов Живот

hard admin

One Comment;

*

Top