8 г. размотават децата на убит пешеходец

100 000 лева обезщетение за прегазен от бясно каращ в града


8 години след като родопчанин бе прегазен от автомобил, неговите деца и съпругата му още не могат да получат обезщетение за изживените душевни страдания от загубата на най-близкия човек.

Установено по водените дела е, че от внезапната смърт на И. Т. К. близките му са „изживели изключителни по интензитета си душевни страдания (мъка, покруса, шок), които не били отшумели и понастоящем, и изгубили завинаги моралната и финансова подкрепа, която получавали от своя съпруг и баща. Въпреки това, присъдените суми за обезщетение не били изплащани. Убиецът и застрахователната агенции си прехвърляли тази тежест, като в един момент застрахователите повдигнали въпроса за срока за давност.

Шофьорът твърди, че има застраховка и следва компанията да плати обезщетенията. Застрахователят обаче отказва, защото собственик на МПС-то бил друго лица, а във фаталния ден зад волана бил синът му.

Става въпрос за тежка катастрофа в Кърджали, станала на 22 октомври 2005 година. Водачът на колата Ф. Ф. С. се признал за виновен, че при управление на лекия си автомобил нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смъртта на И. Т. К., като направил всичко, зависещо от него за оказване помощ на пострадалия.

Осъден бил на наказание „Лишаване от свобода” за срок от една година, но с отлагане за срок от три години.

Доказано е, че „колата се движела с превишена скорост в населено място, в резултат на което водачът загубил управлението на автомобила, завъртял се, преминал през разделителната зелена ивица между двете платна и движейки се назад, ударил в гръб пострадалия, който вървял пеш в насрещната на движението на лекия автомобил лента”.

Починалият И. Т. К. оставил законни наследници – Н. М. К. – съпруга, К. И. К. – дъщеря и Е. И. К. – син.

Завчера Окръжният съд в Кърджали се произнесе по спора. 100 000 лева обезщетение ще плати застрахователната компания на наследниците на прегазения от автомобил И. К.. 40 000 лева ще получи съпругата на покойника и по 30 000 лева – двете осиротели деца. Техният иск бил за 450 000 лева.

Спорът вероятно ще продължи в Апелативния съд.

hard admin

*

Top