80 на сто от ардинци предпочитат да се отопляват с дърва, 6 кубика струват 360 лева

Гюнер ШЮКРИ
С есенното застудяване се увеличава търсенето на дърва за огрев за зимния период в Ардинско.
„От началото на октомври имаме двойно повече продажби за твърдо гориво”, казва собственикът на фирма „Латинка Лес” ЕООД Шахин Байрямов в Ардино. Цените са като миналата година – 65 лв. за куб. дъбови, 60 лв. за куб. букови и по 45 лв. за брезови и 40 лв. за бор, казва още Байрямов. Според него търсенето е различно и зависи от средствата на купувачите – варира от 6 кубика до над 10.
„Въпреки голямото търсене, дърва за огрев тази година ще има, защото Държавното горско стопанство в Ардино е планувало достатъчно количество дървесина за нуждите на хората”, уточнява той.
Над 80 % от местните жители в Ардино предпочитат отоплението на дърва, защото се смята,  че е най-евтино и най-качествено. Повечето от тях вече се запасили с твърдо гориво.
Йорданка Колева от град Ардино всяка година купува дървесина на възрастните си родители, тъй като те получават ниски пенсии. „За 6 куб. дърва платих 360 лв., още 70 лв. дадох за разтоварване, рязане и цепене. Надявам се зимата да е мека и да са достатъчни”, заяви Колева.
hard admin

*

Top