890 декара сухи треви изгоряха в огнения август

От началото на месец август в област Кърджали възникнаха 71 пожара, 52 от които в сухи треви, храсти и гори, отчетоха от регионалния пресцентър на МВР. Унищожени са 890 декара сухи треви и храсти, 3 декара гори, 8 декара мъртва горска постеля, 3500 бали сено и слама, 4 фургони и паянтови постройки, 800 кв.м покривна конструкция, 3 телета, 80 птици, куче. Благодарение на своевременната намеса на служителите от областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” в Кърджали, подпомогнати от местното население, пожарите не обхванаха по-големи площи.
Причините за възникване на пожарите са основно небрежност при боравене с открит огън – хвърлени незагасени клечки кибрит и угарки от цигари, палене на огън на необезопасени места и др.
Особено опасно е паленето на сухи треви и храсти в близост до горски и полски имоти, вилни зони и селскостопански постройки, тъй като силният вятър е предпоставка за бързото и неконтролируемо разпространение на огъня. От пожарната напомнят за абсолютната законова забрана за изгаряне на растителни отпадъци в земеделските земи.
Огнеборците апелират жителите на областта да бъдат по-внимателни с огъня и да спазват основните правила за недопускане на пожари, а именно:
Не палете огън на открито във ветровито време.
При почистването на селскостопански и вилни имоти и дворове отпадъците не трябва да се изгарят, а да се изнасят на определените безопасни места.
Не позволявайте на децата да играят с кибрит, запалки, пиратки и др.
Особено внимание по отношение на мерките за пожарна безопасност трябва да проявяват пастири, пчелари, ловци, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти.
Не палете крайпътни ивици и други площи със суха тревна растителност. Запаленият в сухи треви огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, горския фонд.
Не палете огън в междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и в близост до бензиностанции и газстанции, складове за леснозапалими и горими течности.
Подготовката на зимнина, устройване на пикници и барбекюта да се извършва на определени безопасни места, като се вземат мерки за изгасяване на огнищата.
При възникване на пожар потърсете най-бързата възможност за подаване на съобщение на телефон 112.
На снимката: Животновъди помагат на огнеборците в гасенето на пожара в близост на ОЦК

hard admin

*

Top