900 дела са водили металурзи срещу ОЦК през 2012-та

Над 900 дела са приключените дела на Районният съд в Кърджали срещу Оловно-цинковия комбинат през 2012 година. Голяма част от металурзите са завели по две и дори по три жалби срещу бившият си работодател за неизплатени заплати и обезщетения. Това е наложило дневно да се гледат по двадесет дела и рязко е повишило натовареността на магистратите, съобщи председателят на Окръжният съд в Кърджали Георги Милушев. Той посочи, че през последните години има ръст на гражданските дела и в четирите районни съдилища – в Кърджали, в Момчилград, в Крумовград и в Ардино. През 2010 г. делата са били 4 932, през 2011-та – 5 866, а през миналата година – 6 597.
Заради обезлюдяването чувствително е намалял броят на наказателните дела, отчете още Георги Милушев. Най-много присъди има за нарушения по пътищата.
Увеличава се броят на шофиращите без книжка. Трима са осъдени ефективно след като преди това са били наказвани с актове и с пробация. Общо с присъди за нарушения по пъпищата са 189 души. За кражби присъди са издадени срещу 112 души, а за престъпления срещу личността – 38 души.

Най-висока е натовареността на съдиите в районен съд Кърджали. Средно на месец всеки един от магистратите е гледал 64,66 дела, което е над средното за страната. В Момчилград месечно съдиите гледат по 28,78 дела, в Крумовград по 19,4, а в Ардино по 16,44. Окръжният съд е с действителна натовареност от 7,11 дела на съдия на месец, което е обяснимо, защото там делата са по-тежки и по-обемисти.
Кърджалийските съдии са приключили в срок 99,5 на сто от обжалваните дела, отчете Георги Милушев. Той посочи, че трите проверки на Висшия съдебен съвет и инспектората към него през 2012 г. са приключили с много добра оценка за работата на магистратите в Кърджалийския съдебен район.

hard admin

*

Top