Dundee започва с 300 млн. лв. инвестиция в златото край Крумовград

Канадската компания планира да добие първите количества златно-сребърен концентрат след две години

Почти 20 години след началото на проучванията за злато край Крумовград първият проект за изцяло нова мина в посткомунистическата история на България започва да се случва след три месеца. Канадската Dundee Precious Metals (DPM), която държи концесията през българско дружество, обяви новата си оценка на проекта и подробен график на предстоящите стъпки. От документа става ясно, че общата инвестиция в миннообогатителния комплекс ще бъде 178 млн. долара, или 300 млн. лв. Строителните работи ще започнат до края на септември, а първите количества златно-сребърен концентрат, какъвто ще е крайният продукт, ще излязат от обогатителната фабрика през втората половина на 2018 г.
Кога и колко
Според предишната прогноза на компанията инвестицията трябваше да бъде около 164 млн. долара. Актуализираната оценка сега се базира на данните, получени след приключване на проектирането, и на последните цени на строителите и доставчиците на оборудване. “Имаме и значителен напредък в получаването на необходимите разрешителни, като остава единствено строителното разрешително, което очакваме до средата на 2016 г.”, каза президентът и главен изпълнителен директор на DPM Рик Хаус. Компанията вече купи необходимата й земя и собствеността официално й беше прехвърлена миналия месец. До началото на строителството на съоръженията ръководството трябва да приключи подробностите по финансирането и планът да бъде одобрен от борда.
Проектът ще се финансира със собствени средства на компанията, както и с револвиращия кредит, с който DPM разполага. Преди три месеца канадската компания обяви, че е подписала споразумение за продажба на предприятието си в Капан, Армения, на Polymetal International. В момента тече процедура по одобряване на сделката от регулаторите и кредиторите, а приходите от продажбата ще помогнат за разработването на находището край Крумовград.
Икономика на проекта
“Дънди прешъс металс Крумовград” има концесия за цялото находище “Хан Крум” край града, но сегашният проект засяга само участъка “Ада тепе”. От него компанията планира да добива и преработва по 775 хил. тона руда годишно в продължение на осем години. Средното съдържание на благородни метали в нея е 4.04 г/т злато и 2.22 г/т сребро. За целия период на проекта ще бъдат произведени 685.5 хил. унции злато и 309.9 хил. унции сребро. Инвестицията ще се изплати за 2.4 години след започване на производството при вътрешна норма на възвращаемост от 24.8%. Според прогнозата годишната печалба преди лихви, данъци и обезценки (EBITDA) ще бъде 66 млн. долара.
DPM не съобщава за промени в другите параметри на проекта. По предишни оценки в строежа на съоръженията се очакваше да бъдат ангажирани около 300 души, а 230 да работят по време на експлоатацията. Рекултивацията след приключване на добива се предвиждаше да отнеме

между 2 и 4 години и да се изпълнява от около 50 души. Вместо хвостохранилище на територията на обекта ще има интегрирано съоръжение за минни отпадъци, което е много по-компактно и безопасно. Цялата площ на проекта ще бъде 80 хектара.

Дълга история
Проучванията край Крумовград започнаха още през 1997 г. по време на предишния собственик – ирландската Navan Resources, и продължиха, след като DPM купи компанията. Осем години по-късно дружеството представи проекта си, който предвиждаше рудата да се преработва до метал и включваше изграждане на инсталация в Челопеч, където работи другото дружество на DPM. В продължение на три години проектът беше блокиран от тогавашния министър на околната среда Джевдет Чакъров, който отказваше да подпише одобрения ОВОС.

Междувременно концесията беше атакувана от екологичните организации, тъй като предвиждаше използването на цианидна технология. Впоследствие самата компания се отказа от предложението си и изцяло промени проекта, като крайният продукт стана концентрат. Серия от спънки имаше и на ниво местни власти. След като преди две години Общинският съвет отказа да разреши разработването на Подробен устройствен план, а съдът отхвърли решението на съветниците, канадската компания предупреди, че може да отложи инвестициите си.

Иглика Филипова, „Капитал”
На снимките:
DPM е концесионер и на находището в Челопеч, където рудата се добива по подземен способ. В Крумовград мината ще бъде открита;
Ада тепе
Какво предстои
Получаване на строително разрешително – до края на юни
Окончателно одобрение от борда на DPM – трето тримесечие на 2016 г.
Начало на строителните работи – трето тримесечие на 2016 г.
Пускане в експлоатация на съоръженията – второ/трето тримесечие на 2018 г.
Производство на първите количества концентрат – трето тримесечие на 2018 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap