Eксперти предупреждават за повишен риск от западнонилска треска

Многото случаи на заболели в Гърция и Румъния създават и риск за България

Многото случаи на заболели от западнонилска треска в Гърция и Румъния създават и риск за България, казват от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), цитирани от БНТ. Болестта се пренася от комарите, но според зам.-директора на института проф. Ива Христова в България първите случаи ще са през юли и август.

Тя подчерта, че докато за разпространение на западнонилската треска е още рано, то вече е изпуснат моментът за обработка на водоемите, за да не се завъждат в тях комари. Проф. Христова каза, че едва 10% от ухапаните от заразени комари се разболяват, като от тях единични са случаите на усложнения.

При нормално протичане на западнонилската треска симптомите са близки до тези на класическа настинка и грип – общо неразположение, леко повишена температура, болки в ставите. За миналата година са регистрирани едва 15 усложнения след болестта, като всички те са били на възраст над 60 години. Пред Би Ти Ви директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантардживе уточни, че от тях един е починал.

В същото време миналата година смъртните случаи от болестта в Гърция са 40, в Сърбия – 45, а в Румъния – 35.

Регионите с голяма циркулация на вируса в България са по Дунав – най-вече Русе и Силистра, рискови са и райони на Варна и София област.

Тъй като заболяването е сравнително ново, българинът няма имунитет срещу западнонилска треска. Затова и най-важното е хората да взимат лични предпазни мерки срещу комарите.

Проф. Кантарджиев посъветва да се избягват места, където има много комари. Добре е да се използват репеленти против насекомите, а в домовете да има комарници, както и да се слагат машинки против комари.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *