Tихомир брани училището си

  • Без него едно от най-големите населени места в областта ще се обезлюди
  • Искат ускоряване на строителството на новата сграда

"vspace="Валери КОВАЧЕВ
Хората в кирковското село Тихомир са силно притеснени от слуховете, че заради въвеждането на делегираните бюджети, може да бъде закрито местното училище. Кметът Елин Атанасов е категоричен, че това не бива да се допуска в никакъв случай. Смята, че трябва да се ускори строителството на новото училище и за новата учебна година да отвори врати. Трябва да получи статут на защитено.
Тихомир е едно от най-многолюдните и оживени села не само в Кирковско, но и в областта. Закрие ли се училището, ще настъпи голямо обезлюдяване. И сега много млади работят във вътрешността, но се връщат. Без училище няма да се приберат.

[center]

[/center]

Ако местното школо хлопне врати, децата ще трябва да учат в Чорбаджийско. Всеки ден ще пътуват близо 60 километра. Сутринта ще стават в 5 часа, за да се стягат за тръгване. Ако учебният ден приключва към 13.30 часа, ще се прибират по домовете към 15 часа. Няма да им остава време за подготовка.
Пътят от Тихомир до Чорбаджийско е планински, особено тежък е участъкът до Маказа. Падне ли голям сняг, често се случва с дни да бъде затворен. Родителите вместо да се притесняват как в преспите и поледиците чедата им ще се приберат здрави, няма да ги пускат на училище, тревожи се Елин Атанасов.
По думите му в Тихомир има училище от 1923 г., с което малко села в Кърджалийско могат да се похвалят. Не му се вярва, че след 85 години съществуване ще бъде закрито.
През тази година учениците от първи до осми клас са над 120. Три класни стаи се "vspace="помещават в дървена барака, а останалите пет са в сграда, строена през първата половина на миналия век.
Кметът смята, че министерството на образованието с лека ръка няма да посегне на школото. Хората имат готовност за подписка, но не бива да се налива масло в огъня. Трябва да се вземат отрано мерки училището да остане защитено. Искат да чуят, че ще съществува, а не да бъдат поставени при свършен факт.
Както “Нов живот” писа, по искане на община Кирково Министерството на образованието и науката отпусна по Програмата за оптимизиране на училищната мрежа за 2007 г. един милион лева за довършване и обзавеждане на новата сграда на училището в Тихомир. Конкурсът за изпълнител бе спечелен от пловдивската фирма “Драгиев и Ко”. Строителството бе възобновено през есента на миналата година. Работи се по вътрешната мазилка, шпакловането и замазките на пода. Все още не са измазани санитарните възли и стълбите. По външната мазилка също нищо не е направено. При това темпо се съмняваме дали ще бъде завършено до есента, коментираха работници.

Хора от селото се шегуват, че тази година новото училище трябва да чества юбилей. Строителството продължава вече двайсет години. Първата копка е била направена на 18 май 1988 г.
След завършването му в него ще учат и децата от Малкоч и Кукуряк.

източник: в. Нов Живот
информация: [link=https://krumovgrad-bg.com]https://krumovgrad-bg.com[/link]

hard admin

*

Top