"Word bulletin": В Европа сте, ама защо от часовниковата кула в Кърджали всеки ден звучи музика за освобождаването от османско владичество

Въпреки реформите, свързани с членството на България в Европейския съюз, българските турци все още усещат травмата на асимилационната политика от комунистическия период, пише англоезичният сайт “Word bulletin” в материал, озаглавен “Дискриминация спрямо турците показва съживяване на комунистическата травма в България”.

Изданието посочва, че България, която в миналото е преследвала асимилативна политика спрямо етническите си и религиозни малцинства, в това число турското, в процеса на евроинтеграция се е отказала от дискриминативните внушения и е започнала да следва стратегии за интегриране.
“Някои скорошни събития обаче напомнят за някогашния репресивен стил на управление на страната”, се отбелязва в материала.
Като пример се посочва, че от часовниковата кула в Кърджали, където, както се отбелязва, има силно присъствие на етнически турци, всеки ден звучи музика, посветена на освобождаването на България от османско владичество.
“Изпълненията на антитурски марш на всеки час стана повод за критики от преобладаващо турското население на Кърджали,” посочва новинарският сайт, цитиран от БТА.
Анализът прави преглед на политиката към турското малцинство след Освобождението с оценката, че “турците в България са били преследвани през по-голямата част от 20 век”.
Напомня се за асимилационната политика по време на комунистическия режим, за принудителната промяна на турските имена и за изселването на хиляди български турци в Турция.
 
Премахнати са песните за Съветската армия
 
Пеещият „патриотичен” градски часовник в Кърджали е изграден през 1976 година по идея на тогавашния кмет Димитър Милев. Той е искал да се запълнят четирите кръгли отвора на кула, изградена още през 1931 година заедно със сградата на т.нар. Постоянна комисия.
На всеки час, между 6 и 22 часа, от часовниковата кула в сградата на полицията звучи мотив от патриотична песен – „Питат ли ме де зората”, „Боят настана, тупкат сърца ни”, „Къде си, вярна ти любов народна” и т. н. Интересното е, че след 1990-та година от репертоара са премахнати песни, възхваляващи Русия и славната Съветска армия, като “Вставай, страна огромная…” и други.
 Часовникът е изработен от специалисти на централното техническо поделение във вътрешното министерство. Той е изцяло електронен и в него няма никакъв часовникарски механизъм.
Командното устройство на радиосинхрона е доставено от ГДР и разположено в астрономическата обсерватория. Часовникът в центъра започва да работи, но инициаторите на идеята не остават удовлетворени от първоначалния вариант. Искали са да звучи мелодия, а часовникът да отброява времето на всеки час.
В основата на идеята стояла полска легенда. Според нея от 12-ъгловия купол на катедрала “Вабел” в Краков излизал тромпетист, който изсвирвал мелодия на всеки час. С техническото изпълнение на озвучаването се заел кърджалийският радиоконструктор Павел Павлов. Мелодиите били обработени от местните преподаватели по музика семейство Добринка и Юри Герови. Музикалните изпълнения с електронен синтезатор са на известния в миналото наш музикант Симо Лазаров. Записите са направени в Българското национално радио.
За 100-годишнината от освобождението на Кърджали, която се отбеляза през 2012 г., часовниковата кула бе обновена по инициатива на общината. Старите стъклени циферблати са заменени с нови. Гаранцията им е 17 години.
hard admin

*

Top