Ансамбъл „Изворче” от Крумовград е трети в света на “World folk”2016

Самодейците от ансамбъл „Изворче” в Крумовград се завърнаха от VI Световен шампионат по фолклор “World folk”2016 със заслужен бронзов „Орфей” и бронзов медал на Шампионата. Впечатляващото представяне на ФА „Изворче” им донесе високата оценка само година, след като изпълнителите станаха носители на Гран при Златен „Орфей” от XI МФФ „Еврофолк – Черноморе” 2015.
Разтърсващите изпълнения на емблематични за родопския край песни накараха публиката да притихне и да усети величието,  простора и мистиката на Родопа планина.
30-те сърцати самодейци от няколко поколения получиха заслужените аплодисменти и симпатии на публиката и високата оценка на компетентното жури. Националната комисия на ЮНЕСКО за България, под чийто патронаж се проведе VІ-то издание на “World folk” 2016  даде своята награда – Диплом и албум „Балканите – споделено на следство” на самодейците от Крумовград.
Комисията оцени отличната работа с колективите и на петима художествени ръководители, като им присъди звание „Маестро”. Сред тях са Росица Дибекова (худ. р-л) и Митко Карамфилов (муз. р-л) на ФА „Изворче”.
В Световния шампионат по фолклор, който се проведе на сцени в Бургас, Несебър, Св. Влас и Обзор, участие взеха над 100 фолклорни колектива с повече от 2000 изпълнители.
Високото отличие на крумовградските самодейци е признание за самоотвержения им труд, за самобитния талант, за неизчерпаемата енергия и ентусиазъм, но участието им в подобна проява би било немислимо без моралната и финансовата подкрепа на кмета на Община Крумовград Себихан Мехмед, на която благодарят от все сърце.
24rodopi.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *