Античната и средновековна крепост в центъра на града

Античната и средновековна крепост в Крумовград, се намира в центъра на града до джамията. Днешните постройки в центъра на града, лежат върху основите на кули и крепостни стени. Според Иван Велков и Павел Делирадев тук е имало укрепено селище. Стените са били подсилени с квадратни кули, а по ъглите- с кръгли.

Не може да се предположи колко голямо е било укреплението. Направените наблюдения през последните десет години потвърдиха тези съобщения. При построяването им са използвани добре обработени каменни блокове, оформящи външно и вътрешно лице. Пълнежът е от ломени камъни, споени обилно с плътен бял хоросан. Забелязва част от крепостната стена с дължина около 20 m и дебелина 2.20- 2.35 m.

През 70-те години, при изкопни работи, на две места са забелязани крепостни стени с дебелина 2 m. За построяването са използвани добре обработени ломени камъни, споени с бял хоросан. През 1989 г. е открита и правоъгълна междинна кула. В зида личат леглата на сантрачи. При входа на джамията са запазени базите на каменни колони. В горния пласт на неолитното селище е намерена много средновековна керамика, включително и такава със сграфито украса и панички от облицовка на църква. Непосредствено до крепостта е некрополът, който заема площта на градската градина. Забележка: Обектът е в центъра на града, непосредствено до джамията. Не се поддържа.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *