Апел: помогнете на бебето на умираща майка

В малък апартамент на седмия етаж на ул. “Оборище”, в района на магазин “Мадара” в Хасково, бавно гасне 36-годишна жена. Диагнозата й е неумолима – карцином на черния дроб, а заболяването вече е в напреднал стадий. Стела Ковачева не се храни от седмица, от няколко дни е неконтактна, не познава дори 9-месечната си дъщеря Виктория. За двете се грижи лелята на бебето, сестра на Стела – 40-годишната Радостина, пристигнала от остров Родос, където живее с мъжа си.

От няколко дни умиращата Стела няма дори обезболяващи лекарства. Обиколила е всички болници в София, последно е изписана от Александровска, където й казали, че състоянието й е безнадеждно и лекарите няма какво повече да направят.

Умиращата майка и 9-месечното й бебе имат доход от 35 лева на месец – детските добавки.

“Похарчих спестените си пари за сестра си и преди всичко за детето. Мъжът ми праща от Родос, колкото може, но ние сме средна ръка хора. Тази година съм дала над 1000 лева, за болници, за лекарства, дори не знам къде са отишли. В края на октомври пристигнах и няма да си тръгна, докато не свърши всичко”, казва сестрата Радостина.

9-месечната Виктория
9-месечната Виктория

От нейния кратък разказ става ясно, че сестра й е работила 12 години в цирк в Испания, но когато се прибрала в България миналата година разбрала, че не е била осигурявана. Бившите й колеги от цирка на няколко пъти събирали пари и й изпращали за лечение. “Знам за около 4000 евро”, казва сестрата Радостина. Тя не знае къде са отишли тези пари, “сигурно по доктори”. Бащата на детето пък за нея е непознат. “Само съм чувала от сестра си недобри неща. Тя избяга от него, но мечтата й беше да има дете”, допълва Радостина.

От медицинските документи става ясно, че Стела е имала нелекуван хепатит, който е довел до рак. Отчайващата диагноза станала известна едва след раждането в началото на тази година. “Тогава сестра ми се срина изведнъж. Не можеше да държи чаша. Падаше от ръката й”, разказва сестрата, която на няколко пъти идвала в България да се грижи за Стела и невръстната си племенничка. “За последно преди два дни показа признаци на живот. Показах й Виктория и й казвам: “Виж детето си”. Тя протегна ръка, погали го по едната бузка, после по другата. И това беше, погледът й отново стана безжизнен”, споделя сестрата.

Радостина показва многобройните медицински документи на сестра си. Навсякъде са я отписали
Радостина показва многобройните медицински документи на сестра си. Навсякъде са я отписали

“Детето го взимам при мен в Гърция. Категорична съм. Обещах на сестра си, докато все още беше контактна. Дори успяхме да заверим нотариално пълномощно, с което ми прехвърля всички права върху детето, включително да напусна страната”, казва още Радостина.

Сега обаче тя изпитва големи трудности с грижата за безнадеждно болната си сестра и детето. Апартаментът е неин, но бил напълно празен. “Съседи и приятели ми донесоха чаши, тенджери, чинии, защото тук нямаше нищо”.

В жилището няма и бойлер, но близки и съседи събрали пари и купили. Сега ще го монтират.

“Детето има нужда от много неща, памперси, пюрета, дрешки. Благодарна ще съм на всякаква помощ”, казва Радостина.

Към апела за помощ се присъедини и църквата.

“На Архангеловден в храма “Св. Архангели” ще сложим кутия за помощ за детето и болната му майка, призовавам всички християни да помогнат кой с каквото може”, каза за Нaskovo.net отец Митко, който лично дойде в редакцията да съобщи за тежкото положение на майката и детенцето.

Репортери на Haskovo.net и еTV се опитват да уредят приемането на Стела в болница, където поне да облекчат последните й часове. А всеки, който може и иска да помогне на малката Виктория, която вероятно ще остане сираче преди да навърши годинка, може да го направи в храма на Архангеловден, в събота.

Тодор Кръшков

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Банковата сметка на Радостина:

код за чужбина PIRBBGSF
IBAN – BG47PIRB73244605110680
Радостина Йорданова Матова

 

Видео репортажа на eTV вижте тук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap