Ардинци с пряк път за Гърция! Ремонтират участъци от пътя Джебел – Синчец (снимки)

Гюнер ШЮКРИ
Започна реконструкция, локални ремонти и преасфалтиране на участъци от пътното трасе „Синчец – Църквица – Мишевско – Джебел”.
„В момента възстановяваме основата на участъка от Далджа до Синчец с минерал бетон. На същите участъци ще има преасфалтиране, направа на канавки и банкети”, заяви техникът на строителния обект от „Пътстройинженеринг” АД – Кърджали. Той уточни, че пътят ще бъде затворен ежедневно  за автомобили от 8 до 17 часа до 28 април.
Пътният участък е част от 3-класната републиканска пътна мрежа, преминава през териториите на общините Ардино и Джебел и се стопанисва от Областното пътно управление в Кърджали. Той е най-пряката връзка между двете общини и от жизненоважно значение за населението, тъй като е с приоритет  и за трансгранично сътрудничество с Гърция. Стратегическо значение заема за пътнико и товаро потока от Средните Родопи, осъществява пътна връзка с коридор №9 и прохода Маказа през Джебел, Слънчоглед и Загорско.
Припомняме, че отсечката „Синчец – Църквица – Мишевско – Джебел”, която бе в окаяно състояние и създаваше реална опасност от възникване на пътни инциденти, застрашаващи здравето и живота на хората, бе ремонтирана преди две години след писмо на кмета Ресми Мурад до бившия министър на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева и Агенция „Пътна инфраструктура” към Министерството на регионалното развитие.
От името на жителите на ардинското село Синчец кметът Хълми Мустафа изказва огромните си благодарности към кмета на общината Ресми Мурад, Областното пътно управление и Областния управител Илия Илиев за съдействието им.
„Щастлив съм, че осъществих мечтата си да се асфалтира пътя от Джебел до Синчец. През последните години Синчец се превърна в по-добро място за живеене. Асфалтираха се махленски пътища, направен бе ремонт на водопроводната канализация в махала Шабанлар”, сподели Хълми Мустафа. Той е роден през 1949 година в Синчец. Завършил е Професионално техническо училище в Смолян. На изминалите местни избори получи доверие за втори мандат. Женен е, има две дъщери и един син. Радва се и на шест внуци.
Местните жители споделиха, че са доволни от работата на кмета си. „Винаги се отзовава на нашите проблеми. Никой не е върнал, винаги помага. Доставя хляб и лекарства на възрастните хора от отдалечените махали”, казва 49-годишният Ергюн Назим от махала Шабанлар.
В момента в Синчец  постоянно живеят над 200 души. Селото се състои се от пет махали – Шабанлар, Хамитлер, Чолаклар, Алмахаметлер и махала Далджа.
През лятото пристигат много изселници от Турция със семействата си. Повечето от тях ремонтират бащините си къщи, подреждат дворовете и идват да си почиват. На 9 юли за четвърта поредна година ще се организира и селищният празник на Синчец.
24rodopi.com 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap