Баба Наджие – 40 лета на тютюна, 27 години… самота

Гюнер ШЮКРИ
40 години на тютюна и 27 години… самота. Така в едно изречение може да се опише живота на Наджие Азиз Саид от кв. Диамандово към ардинското село Бял извор. Жената е на 86 години и е една от най-възрастните в района. Тя е родена на 20 февруари 1930 г. в многодетно семейство в Бял извор. На 17 години се омъжва. Със съпруга си Ахмед Саид, починал преди 27 години, са били сплотено семейство и са отглеждали с голяма любов и всеотдайност своите наследници. Има две дъщери, един син и 12 внуци и правнуци. Получава 170 лева месечна пенсия и живее сама. Всеки ден при нея идват, за да я видят дъщерите й – Фатме и Гюлизар, които живеят в Диамандово и близкото село Гарване. Синът й Азиз живее и работи в Истанбул, но за Рамазан и Курбан байрам се събират всички.
Възрастната родопчанка, която през целия си трудов път се е занимавала с тютюнопроизводство и животновъдство, и сега пъргаво шета в градинката си. Посадила е картофи, тикви, домати, чушки и ги полива всеки ден. „Опитвам се да се справям сама с всичко. Друго е човек да яде зеленчуци, които сам произвежда. Не приличат на тези, които ги купуваш от пазара”, казва баба Наджие. Тя е доволна, че четири месеца е получавала безплатен обяд по социален проект на общината.
Въпреки своите 86 години, тя е усмихната жена и може да се похвали с бъбривост и жизненост. Според нея тайната на дълголетието й е в спокойния живот, чистия планински въздух и във всекидневния физически труд. Към това прибавя и добротата, защото злобата и завистта съкращават живота на човека.
Баба Наджие е ходила седем пъти в Турция, за да види сина си Азиз в Истанбул и да посети гробищата на покойните си родители в Бурса.
„Повече от 40 години работих на тютюневите ниви от изгрев до залез. Носех на гърба си набраното. Сега съм с високо кръвно налягане, ходя само с бастун, но най-тежи самотата”, разказва възрастната родопчанка. 
 „Според данните от регистъра на населението, в момента на територията на общината жените на 60-годишна възраст са 2219, а мъжете само 1375″, посочва началникът на отдел ГРАО в Община Ардино инж.Мехмед Алиев.
24rodopi.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *