Благодарение на кмета: Ардински пенсионери се потопиха в атмосферата на Ксанти, Керамоти и Кавала

Гюнер ШЮКРИ

Възрастни хора от Ардино посетиха Ксанти, Керамоти и Кавала. Двудневната екскурзия бе организирана от местния клуб на пенсионерите с подкрепата на община Ардино по повод Деня на славянската писменост и култура. Кметът Ресми Мурад предостави на възрастните хора общински транспорт, за да сбъдне желанието им да разгледат и опознаят част от историческите и културни забележителности на съседна Гърция.
Посещението бе наситено с много впечатления. За краткото време, с което разполагаха ардинци, те успяха не само да разгледат най-забележителните места в Кавала и Ксанти, но и добиха много по-добра представа за Гърция като страна, бит и култура.
В красивия град на брега на Бяло море-Кавала, ардинските пенсионери разгледаха внушителния и напълно запазен акведукт Камарес – една от най-атрактивните забележителности на града, който е строен от римляните, после разрушен почти до основи и възстановен през 16-ти век от Сюлейман Великолепни. Видяха и крепостта – един от символите на града. Изкачиха се и до най-високата й точка, откъдето се открива красива гледка към целия град и остров Тасос.
В Ксанти групата бе посрещната от приятеля на ардинци-дългогодишният начален учител Нихат Османоглу, който запозна пенсионерите с историята на града.
Ардинци  посетиха сградата на най-старото Сдружение на местната турска общност. Посещението бе отразено в паметната книга в централата на организацията.
На изпроводяк за България, председателят на Клуба на пенсионерите и инвалидите Назиф Садеттин подари на Нихат Османоглу скромни подаръци за спомен от тях.
Участниците в екскурзията споделиха, че са впечатлени от историческите забележителности на съседна Гърция. Пенка Гълъбова и Шерифе Реджеб за първи път посещават южната ни съседка. „Изключително много сме доволни от организацията. Надяваме се отново да има подобни мероприятия”, заявиха те.
„Във възторг съм от това, което видях в Гърция. Хората са гостоприемни и учтиви. Запазен е старинния вид на историческите забележителности и къщите. А архитектурата е много специална”, сподели 75-годишният Здравко Филипов, който също посещава Гърция за първи път.
От името на пенсионерите председателят на клуба Назиф Садеттин изказа своята искрена благодарност към кмета Ресми Мурад за оказаната помощ и подкрепа за осъществяването на екскурзията. Той благодари и на местните фирми „Солак”, „Наркооп” и за финасовата им подкрепа, както и на шофьора на фирма „Картал” Рамадан Мехмед, за приятното и безаварийно пътуване.
24rodopi.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap