Българи след 6-месечен престой в Гърция: Конфискуват ни автомобилите, ако не са пререгистрирани!

Българи, живеещи в Гърция се оплакаха от зачестили случаи на конфискувани автомобили с български регистрационни номера, съобщава радио „Дарик”. Причината е, че в южната ни съседка има изискване за автомобили, които пребивават повече от 185 дни или шест месеца в страната, да се пререгистрират автомобилите си с гръцки регистрационни номера. Ако не бъде извършена пререгистрация, това се счита за митническо нарушение и се заплаща глоба, стига се до спиране на автомобила от движение или неговата конфискация.
В последните месеци обаче са зачестили случаи на българи, дошли на почивка в Гърция, които са станали жертва на тези рестрикции, тъй като не успели да докажат пред властите, че са временно пребиваващи в страната. В резултат, след като не успяват да платят солените глоби и такси, автомобилите им се конфискуват. Гърция обмисля транзитна такса за коли с чужди номера.
“В началото конфискуваха доказани автомобили. Хващат те, виждат че работиш в тази страна от 10 години, щом работиш тук и не си регистрирал колата, нямаш право на нея, конфискуват ти я”, обясни пред OFFNews Петър Анастасов, представител на българската общност в Гърция. По думите му сега автомобили вече се конфискуват наред и без проверка. Това довело и до случаи на конфискации на автомобили на туристи.
Такъв е случаят от 17 април т.г., когато Васил Андреев идва на гости на брат си в Гърция.
От април до деня на проверката – 30 юни, Васил е на гости при брат си. Той е спрян от гръцки полицаи, които му наредили да ги последва до управлението. Там той давал обяснения близо час, в който Андреев успял да покаже документи, удостоверяващи, че живее и работи в Германия. В резултат автомобилът му е задържан, за което обаче не бил издаден документ.
“Тъй като преминаването през границата ни с Гърция e само с лични карти и никъде не се отбелязва датата, за българите става много трудно за доказване, че колата е пребивавала в страната по-малко от шест месеца. На чужденците се дава 10-дневен срок да докажат това пред митницата. В Гърция за един обикновен автомобил, който струва 1000 евро в България, митото, за да го регистрираш, струва 2000 евро”, обясни за Анастасов.
Според него случаите са зачестили през последните години и с тази схема няколко поред правителства “пълнят дупката в бюджета”.
По думите му особено фрапиращи са случаите на островите и дори да покажеш билет от ферибота, с което да докажеш, че си дошъл преди 20 дни, властите си намират друго оправдание и искат удостоверение от България, че работи там и му се внасят осигуровки през последните 6 месеца.
Според българското посолство в Атина чуждестранни граждани могат да ползват лични превозни средства с чужда регистрация в Гърция временно като туристи или при професионални или родствено-семейни посещения за период от време ненадхвърлящ шест месеца (185 дни) в рамките на една календарна година.
24rodopi.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *