Българският шафран един от най-качествените в света

За Хасан Тахиров отглеждането на шафран у нас се превръща не просто в източник на доходи, а в мисия

Наричат шафранения минзухар „златното цвете“. Подправката, която се извлича от него, е призната за най-скъпата в света. В последните години производството на „червено злато“ у нас расте с бързи темпове и се превръща в препитание за все повече български семейства.

„Оказва се, че в последно време нашите климатични условия са най-подходящи. Това се дължи и на климатичните промени, които наблюдаваме от 15-20 години насам. Тези страни, които още преди векове са отглеждали шафрана, вече не произвеждат качествена реколта. Например Иран, както и други страни, в момента произвеждат под 50% от това, което е било в миналото“, разкри тайната на бума в страната ни Хасан Тахиров – председател на Българската национална асоциация на производителите на шафран. Той говори пред Tribune.bg.

Различни източници твърдят, че шафранът води началото си от остров Крит. Но пък с векове Иран е държал първенството по отглеждане и производство на шафран – приблизително 300 тона годишно.

„Преди около 50 години, заради появата на изкуствените оцветители и есенции като ванилията например, производството на шафран рязко намалява. Знаете, хората много често залитат по това, което е лесно, достъпно и евтино. С времето обаче те разбраха, че всичко това е много вредно за човешкия организъм. Сега всеки се стреми към това, което е биологично“, разказа историята на подправката производителят.

Наричан „червеното злато“, шафранът отдавна е доказал това определение. Много често на световния пазар грам шафран се търгува по-скъпо от грам истинско злато. Налагането на отглеждане на шафран у нас, за Тахиров се превръща не просто в източник на доходи, а в мисия.

„Случи се преди десет години, когато се върнах в България след дълги години в чужбина. Имаше нещо, което много ме затормозяваше – това, че трябва да се направи нещо за пустеещите земи в моята родина. В един момент с моята жена си казахме „Защо да не се пробваме с шафрана, може пък да вирее и при нашите природни условия“? Първата година опитахме, видяхме, че цъфти, расте. След това създадохме опитни полета в Пловдив, Враца, Русе, Лудогорието и край Кърджали. Видя се, че шафранът действително вирее идеално при нашите климатични условия“, разказва Хасан Тахиров за началото на проекта.

Лабораторните анализи от Швеция, Англия и Франция доказват най-смелите им мечти – произведеното не просто е от високо качество – всъщност е едно от най-добрите в света.
Растението има изключително широко приложение в медицината, текстила, хранителната промишленост и козметиката. Но Шафранът през годините се превръща в една от най-фалшифицираните подправки в света.

„Много разпространена практика е да се продава цветето невен като шафран, но това не е шафран. Истинският шафран струва поне 10 000 евро за килограм. Ние от своя страна предлагаме нашия качествен шафран за 10 000 лева и винаги казваме на нашите купувачи – „Това е промоционална цена, 50% отстъпка“. Даваме им възможност да опитат нашия шафран и да се убедят, че ние имаме един от най-качествените шафрани в целия свят“, разказва за успеха на бизнес модела Тахиров.

Работата по отглеждането на шафрана и проверката на неговото качество е изключително прецизна.

„Когато се чуе шафран, това звучи малко луксозно, екзотично. Но в крайна сметка е все едно отглеждаш картофи или арпаджик. Трябва земята да е добре обработена, да се използва оборски тор или тор от калифорнийски червеи. В последно време има чисти биологични торове, което е идеалният вариант, защото светът търси биологичен шафран, особено що се отнася до медицината“, обясни производителят.

За лечебните свойства на шафрана, има изписани цели книги и научни трудове.
„Имаш ли шафран, все едно имаш цяла аптека! Ако пиеш един чай на ден, той ще ти помогне да изчистиш организма си от шлаката и отровите. Има благотворно действие при най-различни болести, при алцхаймер, сърдечни заболявания. Полезен е за зрението“, обяснява Тахиров.

Новата цел пред бранша е създаването на затворен цикъл за шафранени продукти на територията на страната, вместо да продават в суров вид зад граница.

„Да произвеждаме шафранови продукти, които липсват на европейския пазар – безалкохолни и алкохолни напитки, сладкиши, кремове и т.н. Дори смятаме да създаваме и трапезна вода от шафран, както и различни шафранови чайове“, разказа той.

Андреа Драганова

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link